skip to Main Content

 

U okviru stalnih, gotovo svakodnevnih, aktivnosti na stvaranju uslova da isplata penzija slijedi Sporazum o zajedničkoj saradnji s penzionerima, u Vladi Federacije BiH je održan sastanak predstavnika nadležnih federalnih ministarstava (rada i socijalne politike i finansija) i Ureda premijera s članovima Upravnog odbora Federalnog zavoda PIO na čelu s predsjednikom Eugenom Ćubelom. Sastanku je prisustvovao i predsjednik Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera Federacije BiH Omer Omerefendić koji je, uime ove organizacije, imenovan za člana UO ovog zavoda.

Ocijenjeno je da naslijeđena dubioza Zavoda i veliki broj novoprijavljenih penzionera još uvijek otežavaju normalno funcioniranje penzionog sistema u Federaciji BiH. Zato je dato zaduženje Upravnom odboru da, u skladu sa izmjenama Statuta koje je usvojio Parlament FBiH, zajedno sa upravom Zavoda nađe rješenje da u narednom mjesecu bude ispoštovan rok za isplatu svih penzija u skladu sa Sporazumu s penzionerima.

Rečeno je i da Federalna vlada intenzivno radi na brzoj i kvalitetnoj stabilizaciji penzionog sistema donošenjem potrebnih zakonskih propisa i istaknuto da je prioritet ove vlade redovna isplata penzija.

Back To Top