skip to Main Content

 

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH) uvrštena je u Bazu certificiranih izvođača obuke  o temi  ‘Ekonomska diplomatija’.

Komisija za certificiranje izvođača obuke Agencije za državnu službu je, na osnovu prijave Vanjskotrgovinske komore BiH na Javni poziv za učešće u postupku certificiranja izvođača obuke, izvršila certificiranja i obavijestila Komoru da je uvrštena u ovu bazu, ističu iz VTKBiH.

Ovu specijalističku obuku Komora će organizirati, u saradnji s Agencijom za državnu službu  i nadležnim ministarstvima i institucijama BiH.

Cilj obuke je pružiti konkretne informacije i neophodna znanja budućim ekonomskim savjetnicima da bi što kvalitetnije obavljali svoj posao.

-Na obuci će biti riječi kako o osnovama, tako i akterima ekonomske diplomatije, međunarodnim ekonomskim odnosima, pogodnostima bilateralnih sporazuma, konkurentnim prednostima bh. privrede, odnosno o potencijalima za ekonomsku saradnju i investiranje, načinima međunarodne komunikacije, te o osnovama ekonomskog pregovaranja, a što je neizostavni preduslov (Conditio sine qua non) za uspješno bavljenje poslom ekonomskog diplomate – ističu iz VTKBiH.

Također, ekonomske diplomate je potrebno obučiti na koji način da dođu do relevantnih saznanja o tržištu zemlje ‘primateljice’, da bi, na osnovu toga, zainteresiranim bh. privrednim subjektima, mogli davati savjete o poslovnim mogućnostima na inostranim tržištima, te povezivati potencijalne partnere, organizirati bilateralne susrete privrednika i nastupe na sajmovima, a što je jedna od zadaća ekonomskih diplomata.

Privrednici često navode neophodnost i važnost većeg angažmana ekonomske diplomatije kao jednog od načina podrške unapređenju međunarodne privredne saradnje, za što je potrebna edukacija i budućih ekonomskih diplomata, ali i nosilaca privrednih aktivnosti u BiH.

 

 

Izvor:FENA

 

Back To Top