skip to Main Content

Opci Kolektivni Ugovor FBiH

Nakon četiri mjeseca pregovora i raznih nesuglasica predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH i Udruženja poslodavaca FBiH potpisali su juče Opći kolektivni ugovor za FBiH.

Kazali su da je potpisan najznačajniji akt koji se tiče radnika u FBiH.

Ugovor je potpisan na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić nakon potpisivanja Općeg kolektivnog ugovora za FBiH je kazao da je to potvrda da je u FBiH socijalni dijalog moguć.

Naglasio je da je u proteklom periodu postignut značajan napredak u približavanju stavova Vlade FBiH, Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH i Udruženja poslodavaca (UP) FBiH.

Kako je rekao Vlada FBiH se zalagala za harmonizaciju Općeg kolektivnog ugovora sa Zakonom o radu i Reformskom agendom da bi bili osigurani jednaki uvjeti i postepeno približavanje, sada asimetričnih uvjeta između radnika u privredi i javnih službenika.

Pedsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH Edhem Biber je rekao da su se ovim činom stvorili uvjeti da se nastavi rad na kolektivnim ugovorima i to će se desiti u narednim danima, to je dobro za Federaciju, Reformsku agendu i stabilizaciju ukupnog stanja u društvu.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Safudin Čengić se zahvalio i SSSBiH i Vladi FBiH te je istakao da je Opći kolektivni ugovor znatno bolji od postojećeg.

Predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović je izjavio: – Uvijek je bilo zastajkivanja i zato je toliko trajao proces, ali postigli smo ono što smo željeli. Pokazali smo Evropi da su UPFBiH i SSSBiH, u skladu sa Zakonom o radu, pregovarali, došli do kraja i potpisali Opći kolektivni ugovor, ovo može biti primjer socijalnog dijaloga.

(Poslovne novine)

Back To Top