skip to Main Content

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić i predsjednici vlada Republike Srpske Željka Cvijanović i Federacije BiH Fadil Novalić susreli su se juče u Sarajevu sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hoytom B. Yeem. Sastanku je prisustvovala i američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack.

IMG_7431

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao američke zvaničnike s aktuelnom situacijom u Bosni i Hercegovini i istaknuo značaj njenog evropskog i NATO puta. Naglasio je da je BiH uspjela održati  stabilnost i ojačati regionalnu saradnju sa susjedima.

„Zahvaljujući naporima svih vlada u BiH, uspjeli  smo unaprijediti poslovni ambijent, što pokazuju ankete među stranim investitorima koji rade u BiH. Svjesni smo da je unapređenje poslovne klime najbrži način da se dođe do stranih investicija“, istaknuo je predsjedavajući Zvizdić.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je aktivacija MAP-a jedan od ključnih prioriteta, jer znači unutrašnju i vanjsku stabilnost BiH, što je, također, važan preduslov za dolazak stranih investitora.

Predsjedavajući Zvizdić je uputio poziv da se američki investitori motiviraju da dođu u BiH.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Yee rekao je da su mnogi trendovi u BiH pozitivni i čestitao za ostvarene rezultate. Naglasio je da SAD čvrsto podržavaju želju i nastojanje da se BiH integrira u EU.

On je iskazao podršku Reformskoj agendi i nastojanjima da se u BiH brže usvajaju reforme, pohvalivši postizanje sporazuma s Međunarodnim monetarnim fondom. Naglasio je da SAD  podržavaju reformske procese  u BiH i da ta šansa mora biti iskorištena.

Komentirajući sporazum s MMF-om, predsjedavajući Zvizdić i entitetski premijeri Novalić i Cvijanović istaknuli su da će Bosni i Hercegovini aranžman sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom pomoći da provede strukturalne reforme i da je to veća korist od finansijskih sredstava koje će BiH dobiti.

Back To Top