skip to Main Content

Zavod

 

Početak novog petogodišnjeg Projekta ”Farma II” vrijednog 16,3 miliona dolara, koji zajednički finansiraju USAID i Švedska, a čiji je cilj podrška razvoju poljoprivrednog sektora u BiH, ozvaničen je danas u Veterinarskom zavodu Tuzlanskog kantona.

S tim u vez,i danas su za farmere, proizvođače mlijeka s područja TK, organizovane radionice o temi ”Kako proizvesti i poboljšati kvalitet mlijeka kroz ishranu životinja i Kako unaprijediti reprodukciju kroz visoko kvalitetan genetski materijal”.

Stručnjaci iz američkog ministarstva poljoprivrede iz oblasti stočarstva i žitarica, pod pokroviteljstvom Švedske i USAID-a, a u saradnji s Veterinarskim zavodom TK, na ovaj su način ukazali na moguće pravce daljeg razvoja stočarstva i proizvodnje mlijeka u BiH, jer kako su istakli, u oblasti poljoprivrede generator razvoja je stočarstvo, a u okviru stočarstva reprodukcija zauzima najznačajnije mjesto.

Projekt ”Farma II” započeo je početkom ove godine i trajat će do 2020. godine, a planirano je da se u tih pet godina farmeri u BiH stimulišu u proizvodnji sa oko 16 miliona KM.

Farmerima će novac biti na raspolaganju nakon prijave učešća u projektu.

– Projekt će se baviti treninzima, odnosno stručnim osposobljavanjem i tehničkom pomoći, ali u okviru ovih sredstava omogućena su i sredstva za grantove, odnosno subvencije farmerima u iznosu od 3,5 miliona dolara. Pored toga bit će i raznih drugih aktivnosti koje su sve usmjerene na poboljšavanje proizvodnje. Najveći iznos koji mi gledamo kao mogućnost subvencioniranja je 50.000 dolara po farmeru – rekao je direktor FARMA II projekta Jamer Gordon Herne.

Prije radionice, Veterinarski zavod su posjetili i premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Abdulah Zukić. Na sastanku s direktorom Zavoda, a kojem su prisustvovali i današnji predavači, te prvi sekretar američke ambasade u BiH Christine Sloop, istaknuto je da je veoma važno raditi na profesionalizaciji poljoprivrednika i poljoprivredne proizvodnje.

– Američka ambasada vrlo je zainteresovana za dalji razvoj ove grane u BiH – istakla je Sloop i dodala da su današnja predavanja upravo pokazatelj tok odnosa.

U proteklih 13 godina USAID je investirao više od 40 miliona dolara u sektor poljoprivrede u BiH, a u posljednjih pet godina putem projekta Farma podržali su 580 organizacija, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK.

 

Izvor:FENA

Back To Top