skip to Main Content

 

Saradnjom granskih sindikata federalnih ministarstva pravde, rada i socijalne politike došli smo do rješenja u vezi sa spornim pitanjima registracije i izdavanja rješenja o reprezentativnosti u skladu s važećim zakonskim propisima u BiH  – izjavio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

On je juče u Vladi Federacije BiH održao sastanak s predsjednikom Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Adnanom Smailbegovićem, predsjednikom Sindikata BH Pošta Sarajevo Muhamedom Bajramovićem i predsjednicom Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersihom Beširević.

– Svi sindikati, osim brisanog sindikata osnovnog obrazovanja i predškolskog odgoja FBiH, u saradnji s nadležnim ministarstvima otklonili su u veoma kratkom roku uočene nepravilnosti i uskladili svoje djelovanje sa zakonskim okvirom. Sve u budućnosti što potpišu bit će potpuno legalno – kaže Novalić.

Aktivnostima na osnovu kojih se došlo do rješenja potvrđena je mogućnost partnerskog odnosa Vlade FBiH i sindikata u rješavanju pitanja gdje postoji dobra volja i spremnost da se poštuje zakon.

– Socijalni dijalog nema alternativu i Vlada je uvijek spremna za njega – naveo je federalni premijer smatrajući da ga je pogrešno uslovljavati bilo čime, posebno nepoštivanjem zakona kao što to čini rukovodstvo Saveza samostalnih sindikata BiH.

Govoreći o postojećim granskim kolektivnim ugovorima naglasio je da su, po analizi Svjetske banke, samo četiri na određeni način legalni i legitimni.

– Da nam se to ne bi dogodilo u budućnosti Vlada je dužna voditi računa o legitimnosti i reprezentativnosti svih aktera u ovom procesu – dodao  je Novalić.

Sastanku je prisustvovao i zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, koji je najavio da sutra počinju pregovori za područje djelatnosti državnih službenika i namještenika i zdravstva.

– U naredne dvije do tri sedmice planira se da započnu pregovori iz oblasti rudarstva, energetike, poštanskog saobraćaja, telekomunikacija, željeznica – poručio je Drljača.

 

 

 

Izvor:FENA

Back To Top