skip to Main Content

Vlada Kantona Sarajevo02032015

 

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo (KS) Mario Nenadić održao je redovni kvartalni sastanak s predsjednicom Općinskog suda Janjom Jovanović i predsjednikom Kantonalnog suda Jasminom Jahjaefendićem, s ciljem razmjene informacija i koordinacije aktivnosti poduzetih na jačanju kapaciteta pravosudnih institucija.

Tema razgovara, između ostalog, bila je unapređenje postojećih kadrovskih i materijalnih resursa sudova, kao i analiza ostvarenih rezultata rada u prvoj polovini ove godine, s fokusom na realizirane efekte izvršenja Plana rješavanja starih predmeta.

Nenadić je izrazio zadovoljstvo postignutim nivoom saradnje u prethodnom periodu te informirao o aktivnostima koje resorno ministarstvo preduzima u okviru implementacije strateških mjera za unapređenje efikasnosti pravosuđa.

Jahjaefendić je ukazao na neophodnost daljnjeg kontinuiranog jačanja kadrovskih kapaciteta koje trebaju pratiti i materijalni i prostorni resursi, s obzirom na trend povećanja priliva novih predmeta i nagomilane višegodišnje zaostatke.

Jovanović je informirala o rezultatima rada Općinskog suda te ukazala na okolnosti koje su u prethodnom periodu uticale na efikasnost rada, povećan obim posla usljed izmjene niza zakonskih propisa kao i sporost procedura imenovanja novih sudija od strane Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine.

Na sastanku su razmijenjena i mišljenja i o drugim aktuelnim pitanjima funkcioniranja i organizacije rada sudova, neophodnim izmjenama Zakona o sudskim taksama, problematici rješavanja velikog broja predmeta nastalih po osnovu dugovanja za komunalne usluge te su dogovoreni pravci budućeg rada i saradnje sa Ministarstvom pravde i uprave, saopćeno je iz Pres-službe KS.

 

 

 

Izvor:FENA

Back To Top