skip to Main Content

Ministarstvo Finansija FBIH Zgrada 718×446

 

Određene izmjene Pravilnika o primjeni zakona o porezu na dohodak bilo je neophodno donijeti, jer po novom Općem kolektivnom ugovoru postoje neka ograničenja i to nije bilo usuglašeno sa Zakonom o porezu na dohodak. Sve ostalo se čeka. Cjelovita promjena Pravilnika dogodit će se nakon usvajanja granskih kolektivnih ugovora – izjavila je za Fenu zamjenica premijera i ministrica financija FBiH, Jelka Miličević komentirajući negativne reakcije koje su uslijedile nakon objave ovih izmjena u Službenom listu FBiH.

Ministrica Miličević odbacuje kao neutemeljene sve optužbe da je bilo što rađeno iza leđa socijalnih partnera, kao i navode da su izmjene Pravilnika suprotne bilo kojoj odluci Ustavnog suda FBiH.

-U ovom trenutku postoji raskorak između Općeg kolektivnog ugovora i naše Uredbe o naknadi troškova za službena putovanja s postojećim Zakonom o porezu na dohodak i zbog toga je bilo neophodno ovih nekoliko izmjena. Udruga poslodavaca je bila aktivni pregovarač i sudionik donošenja Općeg kolektivnog ugovora i ovo što smo uradili je rezultat tog ugovora i spomenute uredbe koju smo mi donijeli za svoje organe, pojašnjava ministrica.

Objavljenim Pravilnikom o izmjeni Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak propisano je da je topli obrok neoporeziv do jedan posto prosječne plaće, kao što je predviđeno i Općim kolektivnim ugovorom. Sukladno granskom kolektivnom ugovoru za državne službenike objavljenim izmjenama Pravilnika propisano je i da se ne oporezuje regres za godišnji odmor do visine 50 posto prosječne plaće u FBiH. Kod korištenja osobnih vozila u službene svrhe korigiran je iznos po litri goriva s 20 na 15 posto prosječne cijene po pređenom kilometru, koji se zaračunava, a koji je neoporeziv. To je posljedica potrebe usklađivanja Pravilnika s Uredbom o naknadi troškova za službena putovanja.

-Sve ovo je rezultat Općeg kolektivnog ugovora i po njemu se morala uraditi ova korekcija. Zato su sve negativne reakcije koje se javljaju ovih dana potpuno nerazumljive i nepotrebne, zaključuje ministrica Miličević u izjavi za Fenu.

 

 

 

Iuzvor:FENA

Back To Top