skip to Main Content

Tk Javnarasprava Pio

 

Nacrt zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Federacije BiH tema je današnje javne rasprave u Tuzli.

Po riječima pomoćnika ministra za rad i socijalnu politike FBiH Kenana Spahića  javna rasprava je prilika da se još jednom sasluša ono što  o novom Zakonu  imaju reći zainteresovane stranke, prvenstveno penzioneri, a i oni koji danas rade, a sutra će biti penzioneri.

Navodi da se neke stvari u zakonu  još mogu mijenjati, budući da je on u formi nacrta,  dodavši da sve dok Federalna vlada ne utvrdi prijedlog moguć je uticaj javnog mnijenja na tekst zakona, a u  parlamentarnoj proceduri moguće su izmjene putem amandmana.

Naglasio je da je  prva javna rasprava  o spomenutom zakonu danas u TK-u.

Istakao je da su predstavnici  resornog ministarstva  intenzivno održavali sastanke kako s predstavnicima penzionerskih udruženja, tako i s predstavnicima poslodavaca, sindikata koji su aktivno učestvovali u izradi zakona.

Dobili smo podršku i socijalnih partnera, a s penzionerima dogovaramo još neke moduse, kaže Spahić.

Ocijenio je da je za penzionere najgora opcija ostanak postojećeg zakona, te da  donošenje ovog zakona nema alternativu.

S druge strane iz  udruženja penzionera poručuju da su nezadovoljni nacrtom zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Predsjednik Skupštine penzionera Grada Tuzla Muhamed Čaušević, koji  je penzioniran već 12 godina, ocijenio je da spomenuti Zakon ne  ide u korist penzionera, te da je nepovoljan za sadašnje penzionere.

Iskazao je  nezadovoljstvo predloženim nacrtom zakona i   dodao da ukoliko se ne ispoštuje sporazum koji su penzioneri  potpisali  s Federalnom  vladom, penzioneri će  protestom tražiti svoja prava.

 

 

 

Izvor:FENA

Back To Top