skip to Main Content

Mvp

 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjskih poslova BiH   o održavanju 17. sastanka  Zajedničke komisije po pitanjima  iz Aneksa  B Sporazuma  o pitanjima sukcesije bivše SFRJ.

Na sastanku Zajedničke komisije, koji je započet 9. februara 2016. godine u Skoplju, a završen 4. i 5. aprila, usvojena je i potpisana Rezolucija.

U Informaciji je konstatirano da je u dosadašnjem procesu  raspodjele  DKP imovine  bivše  SFRJ  Bosna  i Hercegovina dobila vrijednu imovinu, a da u predstojećem procesu  prodaje, takođe, očekuje značajnu dobit  zbog  tržišnih cijena nekretnina.

Ministarstvo  finansija  i trezora i Ministarstvo vanjskih poslova zaduženi su da u što kraćem roku osiguraju preduslove  i organiziraju sastanak Ekspertske grupe  za  raspodjelu umjetničkih djela bivše SFRJ.

Ministarstvo  finansija  i trezora će sačiniti i Vijeću ministara dostaviti  prijedloge  odluka o zajedničkoj prodaji objekata koji su na osnovu  Rezolucije Zajedničkog komiteta iz 2006.  godine određeni za prodaju. Riječ je o stalnoj misiji pri UN-u  u New Yorku,  rezidencijalnom  stanu  u New Yorku, ambasadi u Bonu, ambasadi  i rezidenciji  u Tokiju  i ambasadi i rezidenciji u Bernu.

Vijeće ministara BiH je, istovremeno, usvojilo Informaciju o provedbi  Aneksa  B Sporazuma o pitanjima  sukcesije  bivše SFRJ  i realizaciji  zaključka Vijeća ministara  Bosne  i Hercegovine  koja  se odnosi  na razgraničenje zemljišta na kompleksu  bivše  SFRJ u Ankari i preuzimanje objekta Ambasade  bivše  SFRJ u Ankari.

Ministarstvo vanjskih  poslova  zaduženo je da izvrši uknjiženje imovine u vlasništvo Bosne i Hercegovine i da sa Ministarstvom vanjskih  poslova Republike Srbije dogovori iznos i način naplate obaveza  po osnovu korištenja objekta počev od 1. januara 2012. godine.

 

Back To Top