skip to Main Content

Ministarstvo Finansija FBIH Zgrada 718×446

 

Vlada Federacije BiH juče je na sjednici u Sarajevu usvojila Dokument okvirnog proračuna (DOP) FBiH za razdoblje od 2017 do 2019 godine.

– To je na određeni način preliminarni nacrt proračuna Federacije BiH za 2017. godinu i sadrži projekcije za 2018. i 2019. Dokument je rezultat  makroekonomskih projekcija na nivou države i entiteta. U ovom trenutku očekuje se gospodarski rast u Federaciji BiH više od prosjeka BiH, međutim zbog opreznog planiranja prišlo se procjenama da je to 3,2 posto – izjavila je na konferenciji za novinare Jelka Milićević, ministrica finansija i dopremijerka FBiH.

U DOP-u je navedeno da bi, nakon pozitivnih makroekonomskih dešavanja koja su dovela do povoljnijeg vanjskog okruženja, prestanka pada investicija, te postepenog rasta zaposlenosti, ekonomski rast u 2016. trebao biti nešto brži nego u 2015. godini s realnom stopom od 3,2 posto. U 2017. se očekuje dodatno ubrzanje na stopu od 3,5 posto.

Projekcije za period 2018.-2019. godina podrazumijevaju nastavak postepenog poboljšanja u okruženju, koje bi trebalo dodatno ojačati rast investicija. To bi, uz neznatan doprinos vanjske trgovine, trebalo dovesti do jačanja ekonomskog rasta na stopu od 3,7 posto u 2018., te 3,8 posto u 2019. godini.

Milićević je dodala da shodno opredjeljenjima iz Reformske agende žele otvoriti prostor za potencijalne investicije, odnosno učešće Vlade FBiH u investicijskim poduhvatima.

– Mi u proračunu nemamo sredstva za bilo kakve veće investicije, ali možemo biti učesnici, odnosno dio finansiranja po određenim projektima međunarodnih finansijskih institucija – dodala je Milićević.

U vezi s mjerama za smanjenje poreznog duga o čemu je također bilo govora na sjednici Vlade FBiH, Milićević je kazala da se aktivnosti moraju pokrenuti u dva pravca.

–  Porezna uprava FBiH je zadužena da u roku od 120 dana prikupi informacije od poreznih obveznika, s osnovnim podacima o usaglašenom stanju duga i ročnosti poreznog duga na dan 31. marta ove godine  i formira bazu podataka svih poreznih dugovanja – kazala je.

Pojasnila je da će Porezna uprava imati obavezu da obavi razgovore s  poreznim obvaznicima u tri koraka – prvi je da se razmotri kakve su mogućnosti uopće za rješenje obaveze po tom dugu, drugo je da se, ukoliko postoje, napravi program restrukturiranja tog duga, a treće se, ukoliko nema nikakvih mogućnosti, odnosi na  pregovarački postupak za pokretanje stečaja od Porezne uprave.

Drugi pravac, kako je dodala Milićević, odnosi se na aktivnosti Ministarstva, odnosno Vlade na donošenju, odnosno unapređenju zakonskih rješenja da se ne dozvoli stvaranje poreznog duga u narednom periodu.

Milićević je također izdvojila da je Vlada FBiH na današnjoj sjednici utvrdila Nacrt zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH, čiji  cilj treba biti podizanje nivoa kvalitete finansijskog izvještavanja i revizije u Federaciji BiH i usklađivanje s najboljom međunarodnom praksom u ovoj oblasti, kroz unapređenje sistema obavljanja revizije, kao jednog od preduvjeta za privlačenje potencijalnih domaćih i stranih investitora.

Jedna od novina iz  ovog zakonskog rješenja jeste uspostava registara pravnih osoba  i poduzetnika za pružanje knjigovodstvenih i računovodstvenih usluga.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top