skip to Main Content

Rudnik Kakanj

 

Višesatni protest rudara Kaknja i prekid proizvodnje uglja okončan je privremenim dogovornim rješenjem da će plaća za mjesec maj biti isplaćena danas, 13. jula, a nadležne institucije će za naredna tri mjeseca donijeti odgovarajuće rješenje s kojim će radnici unaprijed biti upoznati i kako će izvršavati svoje obaveze.

– Zaposlenici koji su učestvovali u štrajku imat će dnevnicu i prema njima nećemo poduzimati nikakve sankcije, jer smo svi u traženju optimalnih rješenja za ekonomske probleme u društvu – istakao je direktor RMU Kakanj Kasim Alajbegović.

Do organiziranog prekida proizvodnje u Rudniku Kakanj došlo je zbog jednodnevnog kašnjenja i neisplaćivanja plate, uzrokovanog blokadom računa od Porezne uprave FBiH, koja je zakonitim rješenjima blokirala bankovne račune oko 160 poreznih obveznika i ograničila raspolaganjima sredstava na računima zbog dugovanja po osnovu doprinosa i poreza.

Prekid protesta kakanjskih rudara rezultat je uspješnih pregovora uprave Rudnika sa Poreznom upravom FBiH i nadležnim ministarstvima Vlade FBiH koji su vođeni ovih dana.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top