skip to Main Content

Agrona6

 

Potpisani ugovori sa 2.255 poljoprivrednika iz cijele BiH

 

Početkom jula ove godine firma Agrona d.o.o. Živinice je započela otkup kornišona od kooperanata. Kao implementator  projekta „USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa“ firma Agrona je potpisala ugovore sa preko 2.255 kooperanata iz cijele BiH koji su napravili zasade kornišona na 1.650 dunuma zemlje.

„Kooperanti koji su potpisali ugovor sa Agronom imaju konstantan nadzor i pomoć od strane stručne agronomske službe i lokalnih organizatora proizvodnje, te je kvalitet kornišona odličan, a prinos očekivan. Planirano je da se u tekućoj sezoni proizvede 7.000 tona kornišona na nivou Bosne i Hercegovine“, izjavila je Ismeta Jakupović, direktorica firme Agrona d.o.o. Živinice.

Agrona2

 

„Kornišoni svakodnevno pristižu sa područja Tuzlanskog, Sarajevskog, Ze-Do, Srednjebosanskog i Posavskog kantona, zatim Doboja, Teslića i još 20 opština iz RS-a, te Brčko distrikta. Sve teče po planu, otkup je zagarantovan, a isplata redovna“, dodala je Jakupović.

Dio otkupljenih kornišona je namijenjen domaćoj prerađivačkoj proizvodnji pod bh. brendom „Natura“, a ostatak prerađivačkim kapacitetima širom Evrope posredstvom firme „Brajlović“ GmbH iz Austrije.

Agrona1

Program proizvodnje kornišona potpomaže Američka razvojna agencija USAID preko projekta “USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa“, zatim partnerska firme iz bh. dijaspore Brajlović GmbH Vienna, te domaće firme Natura d.o.o. Bijeljina, Brams d.o.o. Sarajevo i Plant d.o.o. Tuzla. Ovim projektom se nastoji ojačati proizvodnja i otkup kornišona u Bosni Hercegovini, te dalje plasirati na domaće europsko tržište.

Back To Top