skip to Main Content

 

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta zaključno s 20. majem objavit će javne pozive za odabir korisnika poticaja za ovu godinu, najavljeno je danas na pres-konferenciji u Sarajevu.

Resorni ministar Amir Zukić pojasnio je da će biti objavljen poziv za grant sredstva od oko četiri miliona KM za koja prioritet imaju novoosnovani privredni subjekti, mladi, žene, inovatori, tehničko usklađivanje, stari obrti i zanati, te privrednici koji planiraju razvoj izvoza i novo zapošljavanje.

Također, naveo je da će za podršku lokalnim zajednicama biti  dodijeljena grant sredstva u iznosu 1,4 miliona KM, od čega je iz budžeta FBiH osigurano milion KM a ostatak je osigurao UNDP, te da će ta sredstva dobiti općine koje razvijaju poslovne zone.

Zukić je kazao da će biti objavljen i poziv za kreditna sredstva Razvojne banke FBiH od četiri miliona KM, namijenjena malim i srednjim preduzećima na period od sedam godina, uz dvije godine grace perioda i kamatu od 1,5 posto.

Istakao je da svi koji smatraju da ispunjavaju kriterije  mogu aplicirati u roku 30 dana od objave poziva, a da će početkom naredne školske godine biti objavljen javni poziv za dodjelu stipendija učenicima i studentima koji se odluče za rijetka i stara zanimanja.

Jasmin Bešić iz Instituta za razvoj mladih KULT rekao je da su njihova istraživanja pokazala da je svaka druga mlada osoba BiH spremna da pokrene biznis, ukoliko bi dobila finansijsku i savjetodavnu podršku.

Dodao je da im je drago što su u saradnji s resornim ministarstvom uspjeli sačiniti poziv koji je u skladu s evropskim direktivama kad je riječ o sadržaju i ciljnim grupama koje obuhvaća.

Back To Top