skip to Main Content

EU D Sa

 

Entitetski premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović sastali su se juče u Sarajevu u sjedištu Delegacije EU u BiH sa članovima Komiteta Evropskog parlamenta za vanjske poslove (AFET).

Kako je uoči početka sastanka izjavila Cvijanović, u fokusu su razgovori o Reformskoj agendi, te razmjena mišljenja o nekoliko aktuelnih tema među kojima su popis stanovništva, mehanizam koordinacije, a bit će govora i o planovima i saradnji entitetskih vlada.

Cvijanović je na upit novinara prokomentirala jučerašnju odluku o metodologiji obrade podataka popisa stanovništva, navodeći da ona nije rezultat dogovora i da se radi o jednostranoj odluci.

– Žalim da je priča o popisu došla tu gdje je došla, a žalim i zbog toga što je u samom postupku provođenja popisa bilo malverzacija i mahinacija – dodala je Cvijanović.

Naglasila je da je Republika Srpska posredstvom  svojih predstavnika i ranije iznijela zamjerke, te da će institucija u RS-u zauzeti stav o tom pitanju.

– Razumijemo rokove i da se trebaju objaviti rezultati popisa stanovništva, ali čemu služi popis ako je on manjkav – kazala je, napominjući da se radi o važnom dokumentu koji treba da posluži za planiranje u budućnosti.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić nije davao izjave novinarima uoči početka sastanka.

Back To Top