skip to Main Content

Kina + 16

 

Na jučerašnjem sastanku o pripremama predstojećeg Sarajevo Business Foruma predstavnici Vijeća ministara BiH, Ambasade NR Kine u BiH, privrednih komora i BBI banke definirali su termine, sektore i sadržaje konferencije koja će biti održana početkom maja (4. i 5.) u Sarajevu.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da će Forum 16 + 1 (NR Kina i 16 zemalja srednje i jugoistočne Evrope) biti spojen sa SBF-om i da će time biti organiziran vjerovatno najznačajniji poslovni forum ove godine u široj regiji.

Dodao je da će forum okupiti brojne zvaničnike iz regije, te privrednike i investitore zainteresirane za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu, a prvenstveno u energetiku, putnu infrastrukturu, poljoprivredu, industriju, turizam, kao i razvoj malih i srednjih preduzeća.

Zvizdić je istakao da će BiH u maju biti u fokusu pažnje poslovne zajednice regije jer će forumu prisustvovati veliki broj predstavnika kineskih kompanija, vlade NR Kine i nekoliko provincija, a isto tako i delegacije ostalih 16 evropskih zemalja.

Ambasadorica Kine u BiH Chen Bo rekla je da je SBF idealna platforma za promociju ekonomske saradnje u regiji i da je uvjerena da će ga susreti 16 + 1 učiniti još privlačnijim.

Naglasila je da vjeruje da će oba foruma biti uspješna i da će poboljšati saradnju Kine s Bosnom i Hercegovinom, kao i s ostalim zemljama učesnicama, a da će Ambasada ohrabriti veliki broj kineskih kompanija da učesvuju na forumu.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je da očekuje da će tokom foruma biti potpisani značajni ugovori, posebno u oblasti energetike, što bi predstavljalo vrhunac tog događaja.

Amer Bukvić, direktor BBI banke koja organizira SBF, naveo je da će ovogodišnji forum biti prilika da predstavnici vlasti i privatnog sektora stvore ambijent za privlačenje novih investicija i poboljšanje imidža cijele regije.

 

 

Izvor: FENA

Back To Top