skip to Main Content

Bec

 

Bosna i Hercegovina više nije na vijestima i zato je dobro da se u Beču  organizira konferencija “Poboljšanje poslovne klime u BiH”, izjavio je novinarima u glavnom gradu Austrije visoki predstavnik BiH Valentin Inzko.

Konferencija “Poboljšanje poslovne klime u BiH” nastavak je opsežnog projekta “Vizija 2020” s ciljem afirmacije BiH i podrške ekonomsko-socijalnim reformama, a organiziraju je Američko-bosanska fondacija i Centar za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins univerzitetu u Washingtonu, u suradnji sa IDM institutom i Austrian Marshall Fundom iz Beča.

Inzko je naveo kako su oni koji su implementirali Dayton u prvih deset godina bili veoma uspješni, na primjer kovertibilna marka je možda najbolja valuta u regionu, zemlja ima nisku inflaciju i dobru stratešku lokaciju, što je čini dobrim mjestom za ulaganje.

Izvoz je u porastu, a sa Austrijom, s kojom BiH ima razmjenu od oko pola milijarde eura, BiH ima pozitivnu bilansu.

Ipak, smatra Inzko, najveći potencijal BiH su njeni ljudi te je potrebno učiniti sve da taj talent ostane u BiH.

Direktor MIMS grupacije Mujo Selimović kazao je kako je situacija u BiH u mnogo slučajeva bolja od percepcija koja vlada o BiH, te je zato potrebno da svi igrači promoviraju istinsku situaciju o BiH.

On ne negira da se BiH suoačava sa izazovima kao što su nezaposlenost, korupcija, birokracija, ali je slična situacija i u drugim tranzicijskim zemljama.

Selimović je istaknuo da ako neko mudro investira u BiH, može računati na profit u dvocifrenom iznosu.

– Nakon dugo vremena mnogi vjeruju da se situacija popravlja – zaključio je.

Vlada Federacije BiH veoma je jasno definirala Reformsku agendu u šest poglavlja, uključujući neke teške reforme, navela je savjetnica federalnog premijera Fadila Novalića Aida Soko.

Ona je kao primjer provođenja jedne tako teške reforme istaknula usvajanje Zakona o radu.

Direktor Agencije za promociju stranih investicija Goran Milinić je, između ostalog, istaknuo potencijale BiH u turizmu, posebno jer je Svjetska turistička organizacija predvidjela rast turizma u BiH za 10 posto u naredne četiri godine.

U tom kontekstu je naveo mogućnosti u ekoturizmu, kao i zimskom, sportskom i avanturističkom turizmu

I on je naglasio kako će se implementacijom Reformske agende zemlja učiniti privlačnijom za investicije, a FIPA će se nastojati da svaki dan bude sa investitorima, te kada se neki problem uoči, nastojat će ga riješiti u kontaktu sa vlastima.

Pored učesnika današnje konferencije za novinare, panelisti na sutrašnjoj konferenciji će biti Hans Winkler, direktor Diplomatske akamdemije i bivši državni sekretar Austrije, Daniel Hamilton, izvršni direktor Centra za transatlantske odnose SAIS, Edin Karabeg, direktor Sberbank u BiH, Ellen Goldstein, direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan, Wolfgang Petritsch, predsjednik Austrian Marshall Plan fondacije, te Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH.

Ugledna Diplomatska akademija u Beču ima akademsko-diplomatski program pod licencom SAIS univerziteta u Washingtonu.  Austrian Airlines je zvanična aviokompanija projekta “Vizija 2020”, a realizaciju projekta je podržao i Kanton Sarajevo.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top