skip to Main Content

FNA 16926

 

Ekonomska suradnja Kine i Bosne i Hercegovine sve je bolja o čemu svjedoče i višemilijunske kineske investicije u energetski sektor BiH, rečeno je na prezentaciji kineskih tvrtki i Kineskog vijeća za promociju međunarodne trgovine održane u okviru Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2016.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović u uvodnom izlaganju kazao je kako bi ovih dana kineske tvrtke trebale završiti izgradnju Termoelektrane Stanari vrijedne oko 600 milijuna dolara, a da su u pripremi još dva velika elektroenergetska projekta ukupne vrijednosti oko milijardu dolara.

– Radi se o investicijama u Blok 7 Termoelektrane Tuzla i Termoelektranu Banovići. To su kapitalni projekti koji će unaprijediti elektroenergetski sektoru u BiH, i to s modernom i ekološki prihvatljivom tehnologijom – kazao je ministar Šarović.

Dodao je kako se nada da bi na predstojećem Sarajevo Business Forumu mogao biti potpisan sporazum o početku realizacije barem jednog od dva najavljena projekta.

Šarović je zahvalio kineskim poduzetnicima koji su se u velikom broju pojavili na ovogodišnjem mostarskom sajmu.
– Znamo da je Hrvatska sljedeće godine zemlja partner Međunarodnog sajma gospodarstva, a nadam se da ćemo za godinu ili dvije imati Kinu kao zemlju partner na najvećem bh. sajmu – poručio je Šarović.

Kineska veleposlanica u BiH Chen Bo kazala je kako su kineski poduzetnici jako zainteresirani za poslovanje u Jugoistočnoj Europi.

– Nadam se da će bosanskohercegovačke tvrtke uspjeti u Kini naći poslovne partnere, da će uspjeti privući strane investicije i da će bh. gospodarstvo rasti zajedno s kineskim. Pozivam i bh. tvrtke da se pojave na našem tržištu, da prezentiraju svoje proizvode i nađu dobre partnere – istaknula je veleposlanica Chen Bo.

Dodala je kako je Veleposlanstvo Kine u Sarajevu otvoreno za sve gospodarstvenike, i kineske i bosanskohercegovačke te da je Veleposlanstvo spremno biti most između poduzetnika dviju zemalja.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top