skip to Main Content

Bevanda

 

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda sudjelovao je na Ministarskoj konferenciji u organizaciji Centra za reformu financijskog izvješćivanja (CFRR) Svjetske banke koja  je jučer održana u Beču.

Konferencija, koja je okupila oko 250 izaslanika na visokoj razini, bila je posvećena ulozi financijskog izvješćivanja u ekonomskom razvoju istočne, središnje i jugoistočne Europe.

Ministar Bevanda bio je prvi panelist među ministrima finansija koji su govorili o izazovima i značaju financijskog izvješćivanja s posebnim osvrtom na utjecaj ovog procesa u privlačenju domaćih i stranih investicija.

Tijekom rasprave ministar Bevanda naglasio je specifičnosti uređenja Bosne i Hercegovine i mogućnosti da se proces financijskog izvješćivanja unaprijedi na svim razinama vlasti.

Po riječima ministra Bevande, nužno se okrenuti privatnom sektoru i stvoriti uvjete da domaći investitori krenu ulagati kapital koji sada drže u bankama, jer je štednja u velikom porastu. S druge strane, naglasio je, potreban je posve novi pristup kompanijama u vlasništvu države jer tu proces tranzicije nikada nije okončan.

Ministri financija iz regiona izložili su slične probleme s kojima se susreću te izrazili nadu da će priključivanje svih država tog područja EU biti najbolji način izlaska iz krize i ostvarivanja značajnijeg ekonomskog rasta.

U tom smislu, ministar Bevanda naglasio je da je učinjen značajan iskorak na putu BiH ka EU te podsjetio na podnošenje aplikacije za članstvo te provedbu Reformske agende.

Nazočnima su se obratili visoki zvaničnici Svjetske banke i Europske komisije, a konferenciji je, između ostalih, nazočila i ministrica financija FBiH Jelka Milićević, saopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

 

 

Izvor:FENA

 

Back To Top