skip to Main Content

Zuga – Ljubljana

 

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Mirsad Žuga učestvovao je na konferenciji  pod nazivom “Sporazum o pitanjima sukcesije – 15 godina poslije”, koja je održana 7. juna u Ljubljani.

Zamjenik ministra Žuga, koji je ujedno i visoki predstavnik BiH za pitanja sukcesije, razgovaro je s visokim predstavnicima Hrvatske, Makedonije i  Srbije Andrejom Metelko-Zgombić, Elenom Kuzmanovskom i Rodoljubom Etinskim o aktuelnim pitanjima.

Na konferencija  je naglašeno da je Sporazum o pitanjima sukcesije živ i da  danas, možda, ima veću težinu nego što je imao prije 15 godina kada je potpisan, te da predstavlja temelj za napredak u rješavanju otvorenih pitanja između zemalja u regiji.

Predstavnici zemalja sukcesora ukazali da je potrebno za provesti sve odredbe Sporazuma o sukcesiji, te naveli da su određene aktivnosti jednostavne za realizaciju, dok druge zahtjevaju potpuni politički angažman.

Delegacija BiH, sa zamjenikom ministra Žugom na čelu, imala je bilateralni sastanak s Anom Polak-Petrič, visokom predstavnicom za pitanja sukcesije Slovenije, na kojem se razgovaralo o svim otvorenim pitanjima, posebno o problematici stare deizne štednje. U vezi sa ovim pitanjem, slovenska strana je istakla da bi prve isplate štedišama iz BiH trebale početi u oktobru, a najkasnije do kraja godine, saopšeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Zamjenik ministra Žuga istakao je da BiH insistira na dosljednjoj provedbi presude „Ališić i drugi“, te da bi konačni početak isplate štedišama u BiH dodatno unaprijedio odnose Slovenije i BiH.

Konferencija „Sporazum o pitanjima sukcesije – 15 godina poslije“ bila je prilika za  delegaciju BiH za razgovore sa ostalim visokim predstavnicima država sukcesora bivše SFRJ.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top