skip to Main Content

Sjednica Međugorje

Zajednička sjednica Predsjedništva Saveza općina i gradova Federacije BiH, Saveza opština i gradova Republike Srpske i Udruge gradova Republike Hrvatske održana je juče u Međugorju.

Uz veliki broj načelnika i gradonačelnika općina i gradova iz Federacije BiH i Republike Srpske te gradonačelnika iz Hrvatske sjednici su prisustvovali i Ivo Jerkić, načelnik Općine Čitluk i predsjednik Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBiH,  Željko Turk, gradonačelnik Grada Zaprešića i predsjednik Udruge gradova Republike Hrvatske, Mićo Mićić, gradonačelnik Grada Bijeljine i predsjednik Predsjedništva Saveza opština i gradova Republike Srpske i Vesna Travnjanin, direktorica Saveza općina i gradova FBiH.

Predstavnici vlasti u jedinicama lokalne samouprave razmijenili su svoja iskustva i ideje u različitim oblastima. Govorilo se o iskustvima hrvatskih gradova i općina u procesu europskih integracija, revitalizaciji kulturne baštine, lokalnom ekonomskom razvoju pojedinih općina, perspektivama razvoja i saradnje asocijacija lokalnih vlasti BiH i Hrvatske, a prezentirana je i strategija razvoja SOGFBiH za period od 2015. do 2022. godine. Gosti iz Hrvatske prenijeli su svoja iskustva bh. kolegama kada je u pitanju povlačenje sredstava iz fondova Europske unije, kao i odnos središnje države i jedinica lokalne samouprave.

Željko Turk, istaknuo je kako je temeljno pitanje funkcioniranja svake države pitanje centralizacije i decentralizacije.

– Hrvatska je relativno centralizirana zemlja u kojoj je velik dio novca na centralnom nivou. Naša je želja i zadaća da uslugu što je moguće više približimo građanima, a upravo to je jedan od temeljnih postulata Europske unije. Naša je uloga da spojimo taj centralni dio i onaj životni jer, u pravilu, dobar dio života građana događa se na lokalnoj razini – kazao je Turk u izjavi za novinare.

Što se tiče povlačenje sredstava iz fondova Europske unije, Turk je dodao kako je osnovni preduvjet postojanje jasnih razvojnih planova općina i gradova, kao i kvalitetni kadrovi koji te strateške planove znaju realizirati.

Mićo Mićić istaknuo je kako je dragocjeno iskustvo hrvatskih gradova i općina kada su u pitanju EU fondovi, istaknuvši kako će građani BiH osjetiti konkretnu korist, ako bh. dužnosnici budu učili iz tih iskustava.

Vesna Travljanin podsjetila je kako je problem odnosa između viših i nižih razina vlasti i dalje prisutan u BiH. Zakon o načelima lokalne samouprave u Federaciji BiH predviđa da svi zakoni koji se odnose na lokalnu razinu moraju biti usvajani u konsultaciji sa Savezom općina i gradova Federacije BiH, međutim, u praksi se to ne događa.

– Ipak, u zadnje vrijeme ima nekih pomaka. Prilikom nedavnih konsultacija o novom zakonu o raspodjeli javnih prihoda, predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda dali su neke preporuke koje idu na ruku jedinicama lokalne samouprave. To znači da se naš glas čuo, a vidjet ćemo kako će se to dalje razvijati – kazala je Travljanin.

Ivo Jerkić predsjednik Predsjedništva Skupštine SOGFBiH istaknuo je kako već postoje primjeri dobre saradnje jedinica lokalne samouprave Hrvatske i BiH, dodavši kako se nada da će se nakon ovog sastanka ta saradnja intenzivirati.

– U BiH stalno pričamo o nekakvim ustavnim promjenama. Kakve god one bile jedno je sigurno, a to je da jedinice lokalne samouprave ostaju. Građani preko njih rješavaju većinu svojih potreba, stoga je nama najvažnije biti uključen u procese usvajanja zakonskih propisa koji se odnose na lokalnu zajednicu – dodao je.

Back To Top