skip to Main Content

Vlada Tk Zgrada Il 0 01

 

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas Informaciju o ostvarenim rezultatima poslovanja privrednih društava iz oblasti industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona za 2015. godinu.

Po riječima ministra industrije, energetike i rudarstva TK-a Srđana Mićanovića privreda u BiH se “budi”. U 2015.  ukupan prihod u BiH je bio viši od 59,24 milijarde KM, što je za 3,82 posto više u odnosu na godinu ranije.

Dodao je da 70 posto spomenutih  prihoda pripada privrednim društvima koja posluju na području FBiH, a 30 posto na području RS-a.

Pozitivni pomaci su se oslikali i na privredu TK-a, pa je tako, u odnosu na 2014. zabilježen rast  u vađenju ruda i kamena za 9,9 posto, a u  prerađivačkoj industriji i vađenju uglja i lignita zabilježen je rast od jedan posto, naveo je Mićanović.

Po njegovim riječima  s područja TK-a u 2015. izvezeno je  više od 1.204.000.000 KM, što  u odnosu na 2014. predstavlja rast od 6,65 posto, a pokrivenost uvoza izvozom je 84,29 posto.

U 2015. evidentirano je povećanje broja zaposlenih za 2,9 posto i pad nezaposlenih osoba za dva posto, što je pokazatelj da mjere koje provodi federalna i kantonalna vlada su efikasne, potcrtao je Mićanović.

Ocijenio je da je najveći pomak zabilježen u sektoru industrije.

Vlada TK-a usvojila je Odluku o davanju saglasnosti na odluke o odobravanju finansijskih sredstava privrednim društvima po javnom pozivu za korištenje sredstava po Programu raspodjele sredstava s budžetske pozicije “Intervencije javnim preduzećima i privrednim društvima”.

Mićanović je podsjetio da je u maju raspisan spomenuti javni poziv za dodjelu grant sredstava  od 300.000 KM, za tri granta po 50.000 i šest grantova po 25.000 KM, naglasivši da se najviše bodova dostavljalo kompanijama koje su upošljavale najviše zaposlenika.

Po njegovim riječima iznos od 50.000 KM grant sredstava dobile su kompanije: LAFAT KOMERC Kalesija, “Plastex”  Gračanica, PRIMATEH,Gradačac.

Grant sredstva po 25.000 KM dobile su kompanije:BITA – INVEST, Tuzla,Bosna – NILESS,Lukavac, “Gramat”, Gračanica, “Kanetex”,Gračanica,KLIMAINVEST ,Banovići, KUVVET,Kalesija.

Za šest narednih mjeseci kompanije su obavezne da investiraju po programu koji su priložile resornom ministarstvu, a očekuje se efekt dva miliona novih investicija – istakao je Mićanović.

Dodao je da su očekivani efekti tog programa 43 nova radna mjesta.

Back To Top