skip to Main Content

Dsc 1247

 

Izgradnja kružnog saobraćajnog toka i objekta osnovne škole u naselju Šip, dječijeg igrališta na Soukbunaru te postavljanje podzemnih kontejnera na četiri lokacije na području Općine Centar samo su neke od tema o kojima je juče premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković razgovarao s delegacijom Općine Centar Sarajevo koju je predvodio predsjedavajući Općinskog vijeća Nedžad Ajnadžić.

„Realizacija projekta izgradnje kružnog saobraćajnog toka u naselju Šip za Vladu Kanton Sarajevo je izuzetno značajna. Spremni smo neophodnim finansijskim sredstvima podržati njegovu što hitniju realizaciju, jer ćemo njime definitivno riješiti pitanje evidentnih saobraćajnih gužvi u ovom dijelu grada, ali i konačno saobraćajno povezati naselje Šip i Jukićevu ulicu koja nikada nije adekvatno uvezana u saobraćajnom smislu“, istakao je premijer Konaković i najavio da će ovaj projekt u program rada Vlade za sljedeću godinu biti uvršten kao kapitalni projekt.

Kako je naglasio izvršni direktor za tehničke poslove JP Autoceste FBiH Dedo Pjanić, za njegovu realizaciju potrebno je osigurati oko 3,3 miliona KM.

Predsjedavajući Ajnadžić je kazao kako će Općina Centar osigurati dodatna sredstva za rješavanje svih spornih imovinsko-pravnih pitanja na ovim saobraćajnicama.

Ovom prilikom, naglašeno je i da su Kanton Sarajevo i Općina Centar osigurali potrebna sredstva za početak gradnje i polaganja kamena temeljca za izgradnju objekta osnovne škole u ovom naselju.

Na današnjem sastanku premijer Konaković se interesovao i za realizaciju projekta postavljanja podzemnih kontejnera jer je, kako je kazao, u pitanju višestruko značajan projekt kojim se pored urbanog odlaganja kućnog otpada rješava, između ostalog, i pitanje okupljanja i zadržavanja pasa lutalica u užem centru grada.

Predstavnici Općine su istakli da su za dvije lokacije izdate urbanističke dozvole, a da se za ostale dvije slična procedura provodi ubrzanim koracima. Najavili su kandidiranje još četiri nove lokacije za postavljanje ove vrste kontejnera.

Sastanku su prisustvovali i zastupnik Skupštine Kantona Sarajevo Kemal Ademović i direktor Direkcije za ceste KS Nermin Drnda.

Back To Top