skip to Main Content

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Beč je odabran za mjesto održavanja prvog Festivala kineske kulture na evropskom tlu pod nazivom “China Magic” koji će se na bečkom Donauinsel održavati između 01. septembra i 09. oktobra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

50 metara dugi crvenožuti zmaj – simbol uspjeha – je  samo jedna od ukupno 29 atrakcija ovog festivala poznatog i pod imenom “Luno festival”. Posebne atrakcije su 20 metara visoke replike nebeskog hrama iz Pekinga preko puta bečke Državne opere. Biće postavljen i spomenik Johann Strauß od svile.

Za montažu svjetlećih umjetničkih djela iz Kine je stiglo 60 radnika. Festival svjetla ima tradiciju od 2.000 godina. Pripreme za otvorenje festivala u Beču teku 40 dana.

25 kilometara svile, 20 tona čelika i 18.000 LED lampica transportovano je na 36 teretnih vozila u Beč. Pošto se u Kini trenutno slavi godina majmuna u svjetlosni šou su integrirane i lampe sa porodicom majmuna, u nadprirodnoj veličini. Među umjetničkim djelima naravno neće nedostajati i kineska maskota – panda.

Na 70.000 m2 velikom arealu na Dunavskom ostrvu planiran je i raznovrstan zabavni program. 35 plesača i plesačica Sichuan opere, uz neizostavnu promjenu kostima, bljuvanje vatre i kineske muzike izvest će najbolje tradicionalne kineske predstave.

Organizatori festivala očekuju 100.000 do 150.000 posjetilaca. U Kini ovaj festival predstavlja završetak višednevnog Novogodišnjeg festivala.

Kineski festival svjetla je prvi put van Kine održan u Atlanti, SAD, prije tri godine.

Od 2017. godine planirane su godišnje turneje u Evropi pri čemu će Beč biti fiksna tačka. Različiti evropski gradovi su već pokazali interesovanje.

 

 

Izvor: EUROCOMM-PR

Back To Top