skip to Main Content

PZ PMG Gradacac 22082016

 

U cilju što kvalitetnije pripreme za narednu 2017. godinu, koja će imati veliki značaj kada je u poljoprivredna proizvodnja u Tuzlanskom kantonu i Bosni i Hercegovini u cjelini, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i šef Odsjeka za poljoprivrednu i prehrambenu industriju u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK Samid Šarac razgovarali su juče sa direktorom Poljoprivredne zadruge PMG Gradačac Salihom Durićem.

Naredna godina, kako je danas istaknuto, osim velikog potencijala za dalji razvoj koji nosi ukidanje predefinisane otkupne cijene naših poljoprivrednih proizvoda, nosi i određene rizike na poljoprivredne proizvođače. Ti rizici mogu biti reducirani ukoliko bi se što prije pristupilo izmjenama određene zakonske regulative i politike poticaja, koji su inače u nadležnosti federalnog nivoa vlasti.

Premijer Gutić istakao je i ovom prilikom da je Vlada partner poljoprivrednicima sa područja našeg kantona i da će određena pitanja iznijeti na sastanku sa federalnim ministrom Dedićem koji će biti održan u narednim danima.
Kako je ovom prilikom istakao Durić „ove godine u Bosni i Hercegovini proizvedeno oko 30.000 tona šljive, od čega je oko 50% proizvedeno u Gradačcu. Ukoliko uzmemo u obzir da su bosanskohercegovačke potrebe oko 8.000 tona ovog voća, onda je lako sagledati izvozni potencijal“.
Međutim Durić dodaje i da još uvijek ima mnogo prostora za unaprjeđenje kvaliteta našeg voća.

„Drago nam je da su višegodišnja ulaganja i orijentacija Vlade Tuzlanskog kantona da podrži uzgoj šljive i kornišona dali ovako pozitivne rezultate kada je u pitanju kvantiteta proizvodnje, tako da ćemo u narednom periodu sagledati mogućnosti kako da poticajnom politikom na proizvođače djelujemo da dodatno podignu i kvalitet svojih proizvoda“ rekao je premijer Gutić ističući da podaci o uzgoju šljiva dodatno jačaju tezu da je Tuzlanski kanton poljoprivredno najpotentniji kanton u Federaciji BiH.

Na kraju sastanka je dogovoreno da zadruga PMG Gradačac u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačima sa područja našeg kantona pripremi i Vladi dostavi prijedlog mjera i neophodnih izmjena zakonske regulative kojima bi se unaprijedila situacija u poljoprivredi, a Vlada će u skladu sa svojim mogućnostima napraviti hodogram aktivnosti i dati konkretna zaduženja.

Back To Top