skip to Main Content

Direktor Union Banke Vedran Hadžiahmetović i direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH Safet Harbinja potpisali su ugovor o  uspostavljanju uspostavljanjem Revolving fonda za finansiranje projekata u svrhu energetske efikasnosti na svečanoj ceremoniji koja je upriličena u zgradi Ujedinjenih nacija u Sarajevu. Tokom ceremonije potpisan je Amandman za 2016. na Sporazum između Ambasade Kraljevine Švedske u BiH i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH kroz projekat Zeleni ekonomski razvoj (GED) kojeg su potpisale  predstavnica Ambasade Švedske u Marie Bergstrom i  Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica  UNDP.

Vedran Hadžiahmetović

Vedran Hadžiahmetović

Kako je istaknuto tokom ceremonije potpisivanja ugovora, uspostavljanjem Revolving fonda za finansiranje projekata u svrhu energetske efikasnosti stvaraju se preduvjeti za održivo finansiranje projekata energijske efikasnosti u BiH, direktno pomažući i jačajući održivi ekonomski razvoj u BiH.

„Potpisivanje ugovora o uspostavljanju Revolving fonda za energetsku efikasnost kruna je jednogodišnjih napora, u kojoj su UNDP kroz izradu potrebne zakonske regulative te Vlada Švedske konkretnom podrškom za realizaciju projekta dali nemjerljiv doprinos“, istaknuo je direktor FZOFBiH Safet Harbinja.

Direktor Union Banke Vedran Hadžiahmetović izrazio je zadovoljstvo što je upravo Union Banka partner u ovom značajnom projektu.

„Zadovoljstvo je biti dijelom ovakvog projekta kojeg smatramo jednim od najvažnijih u kojem smo partneri. Union Banka posjeduje iskustvo i neophodna znanja za kvalitetan plasman sredstava iz revolving fondova. Kao jedina komercijalna banka u državnom vlasništvu imamo i odgovornost više da maksimalno doprinesemo uspješnoj realizaciji ovog projekta, koji ne samo da će donijeti direktnu korist onima koji će dobiti kredite iz ovog Revolving fonda, nego će pomoći čuvanju okruženja u kojem živimo“, naglasio je Hadžiahmetović.

Inicijalna sredstva ovog Revolving fonda iznose dva miliona KM i bit će dodijeljena kroz Javni poziv koji raspisuje Fond za zaštitu okoliša. Sredstvima revolving fonda finansirat će se projekti energetske efikasnosti u zgradama javnog sektora, te projekti energetske efikasnosti za mala i srednja preduzeća u FBiH.

Kriterije koje trebaju ispuniti korisnici sredstava utvrdio je FZOFBiH, dok Union Banka kontrolira bonitet i finansijsku stabilnost korisnika. Minimalan iznos kreditnih sredstava je 25.000 KM, rok otplate je do sedam godina po veoma povoljnoj kamatnoj stopi.

Back To Top