skip to Main Content

Zaposljavanje

 

Na području Zeničko-dobojskog kantona u službama za zapošljavanje trenutno je prijavljeno 66.900 nezaposlenih soba.

Služba za zapošljavanje bilježi blagi pad broja nezaposlenih osoba zahvaljujući pokretanju i realizaciji nekoliko programa poticaja za zapošljavanje, kojima se daje podrška poslodavcima za novo zapošljavanje, kao i osobama koje realiziraju projekte samozapošljavanja.

Vlada Federacije BiH je, preko Federalnog zavoda za zapošljavanje, znatno povećala sredstva u odnosu na raniji period tako da je taj iznos trenutno veći za tri puta.

Kantonalna služba za zapošljavanje u ovoj godini pojačala je i saradnju s kantonalnim Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta, i kroz program obrazovanja odraslih, prekvalifikacije i dokvalifikacije nastoje da efikasnije odgovore zahtjevima tržišta rada. Za program prekvalifikacije i dokvalifikacije nezaposlenih osoba, koji se realizira na nivou Federacije, do sada je apliciralo oko 35 poslodavaca s područja ZDK-a, a očekuje se zapošljavanje više od 100 nezaposlenih osoba.

U narednom periodu bit će poduzete nove aktivnosti u oblasti obrazovanja odraslih, a za ponedjeljak je planiran radni sastanak visoke delegacije Ministarstva za privrednu saradnju i razvoj Republike Njemačke (BMZ) s ministrom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mensurom Sinanovića, vezano za planove u oblasti obrazovanja odraslih i proširenje saradnje.

Back To Top