skip to Main Content

 

Pozitivna kretanja naplate indirektnih prihoda nastavljena su i u martu ove godine.

Neto rast je bio u funkciji rasta bruto naplate, dok su povrati PDV-a ostali na istom nivou kao u martu 2015., preliminarni je podaci Uprave za indirekto oprezivanje (UIO).

– Bruto naplata u martu je povećana za 28,1 miliona KM, što predstavlja povećanje od 5,7 posto u odnosu na mart 2015., dok je neto naplata porasla za 6,9 posto.

I bruto i neto naplata predstavljaju maksimalnu naplatu u mjesecu martu od uspostave UIO – navedeno je u najnovijem biltenu Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIO.

Zahvaljujući rekordnom rastu naplate prihoda u martu, kumulativna bruto naplata u prvom kvartalu 2016. je rasla po stopi od 3,3 posto.

Istovremeno, zbog smanjenja isplata povrata PDV-a od 10,4 miliona KM neto naplata u prvom kvartalu 2016. bila je veća za 58,5 miliona KM nego u istom kvartalu 2015., odnosno za 4,9 posto.

Najveći efekti u prvom kvartalu ostvareni su na PDV-u (+40,5 miliona KM), te na akcizama i putarinama (+21,6 milon KM).

Tri četvrtine efekata rasta prihoda od akciza i putarine se odnosi na oporezivanje derivata nafte.

Uzrok je enorman rast akciza na uvozne derivate nafte u martu 2016. od 55,7 posto.

Iz Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIO navode da se može pretpostaviti da je razlog za to stvaranje zaliha derivata nafte zbog najave rasta cijena na svjetskom tržištu u narednim mjesecima.

Efekti naplate poreza na derivate u prvom kvartalu 2016. su još veći, ukoliko se uzme u obzir vrlo visoka osnovica za poređenje u prvom kvartalu lani.

Promjene u strukturi prihoda od akciza navode na dva zaključka: da su efekti nove politike oporezivanja rezanog duhana (u primjeni od 1.augusta 2014.) skoro u potpunosti iscrpljeni, te da porezi na derivate nafte postaju sve značajniji za naplatu prihoda od indirektnih poreza.

Back To Top