skip to Main Content

DSCN6184

 

U organizaciji Turske razvojne agencije (TIKA), juče je, u prostorijama Gradske uprave Tuzla, upriličen prijem za predstavnike delegacije Ministarstva za razvoj Republike Turske. Delegaciju je, u prisustvu saradnika, primio gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović. Tokom sastanka razgovaralo se o mogućnostima unapređenja saradnje na projektima zapošljavanja, razvoja privrede, kulture i turizma.

DSCN6190

„Mi već od ranije imamo započete neke projekte, ali i odlično iskustvo u saradnji sa predstavnicima organizacije TIKA. Ovaj puta osim započetih projekata koji se tiču kulturnog naslijeđa, osim Behram-begove (Šarene) džamije, za koju smo mi već ranije izdvojili određena sredstva, i tu radimo zajedno sa Islamskom zajednicom, glavna tema je zapošljavanje. Uputili smo inicijativu za projekte koji se tiču proizvodnje hrane. Znate da smo u saradnji sa Udruženjem Bosper, obezbjedili skoro 500 radnih mjesta, sada pripremamo nove korake, i tu nam treba podrška od strane TIKA, za nabavku dodatnog broja plastenika, sadnica maline, junica i hladnjaka. To bi bio jedan novi poticaj. Danas smo govorili o mogućnostima nabavke lifta za JZU Dom zdravlja Tuzla i kombi vozila za prevoz djece u obdaništima. Kada je riječ o zapošljavanju, predstavili smo naše najbolje projekte, kao što je Tehnološki park-BIT Centar, projekat kroz koji ćemo u ovoj godini stvoriti uslove za kreiranje novih 100 radnih mjesta za mlade inžinjere, u fazama 4 i 5, a imamo i dobra iskustva sa preduzećem Inkubator Lipnica. Sada planiramo startati sa novom fazom, koja se u svijetu naziva „Coworking“. Firme koje startaju, imaju problem sa prostorom. Mi im možemo obezbjediti radni prostor, opremiti jednu veliku salu, za njih više, tako da imaju adresu i kancelarijski prostor, te konferencijske sale i sale za sastanke. I mi hoćemo da im omogućimo pomoć u onome što njih opterećuje u startu, računovodstveni poslovi, pravni poslovi, IT poslovi.  Istraživanja pokazuju da 85 % startnih firmi prestaje sa radom, upravo zbog ovih obaveza i poteškoća. Dogovorili smo se da napravimo rezime sastanka i uputimo na njihovu adresu.“ – izjavio je gradonačelnik Jasmin Imamović.

DSCN6177

Nakon sastanka, novinarima se obratio i Mustafa Nalčacioglu, predstavnik organizacije TIKA-Ankara, Odsjek za Balkan, Istočnu Evropu i Odjel za BiH.

„TIKA već dugi niz godina realizuje veliki broj projekata u BiH. U okviru toga, tu smo da zajedno na području regije Tuzla, radimo na projektima razvoja i zapošljavanja. Naša želja je da BiH, bude stabilna i jaka zemlja, i zato dajemo podršku takvoj vrsti projekata. U tom okviru smo danas ovdje, kako bi od strane lokalne vlasti dobili smjernice, šta je potrebno uraditi kako bi se postigli određeni rezultati. Dogovorit ćemo koje korake treba poduzimati u nastavku saradnje. Na sastanku sa Gradonačelnikom smo dobili smjernice, šta je potrebno Tuzli i ljudima koji ovde žive, kako bi dalje razvijali projekte i na koji način bi mogli davati podršku projektima. Riječ je o dugoročnim projektima, i informacije od osoba koje ovdje žive, rade i vode ovu zajednicu su jako važne. Zahvaljujem se gradonačelniku na izdvojenom vremenu i podršci koju daje ovim projektima“-naveo je Mustafa Nalčacioglu predstavnik organizacije TIKA-Ankara, Odsjek za Balkan, Istočnu Evropu i Odjel za BiH.

Pored njega, delegaciju Ministarstva za razvoj republike Turske, čini li su Burak Karagol – Stručnjak za planiranje (Ministarstvo Razvoja Republike Turske, Odjel za prikupljanje podataka), Murat Šefik Yazan–Stručnjak za planiranje (Ministarstvo Razvoja Republike Turske, Ekonomski odsjek, Generalna direkcija za koordinaciju, Odjel za poljoprivredu), Kadriye Yešilkaya – Stručnjak za planiranje (Ministarstvo Razvoja Republike Turske, Generalnda direkcija za regionalni razvoj, Odjel za ekonomiju i društvenu usklađenost sa EU), Mehmet Tarik Yilmaz – Stručnjak za planiranje (Ministarstvo Razvoja Republike Turske, Društveni odsjek, Generalna direkcija za koordinaciju, Odjel za raspodjelu prihoda), Sema Yilmaz, Stručnjak za planiranje (Ministarstvo Razvoja Republike Turske, Društveni odsjek, Generalna direkcija za koordinaciju, Odjel za zdravstvo i socijalnu sigurnost) i Nedžad Avdić (Asistent direktora TIKA-e za BiH).

Back To Top