skip to Main Content

Panorama

 

Na skupštini koja je održana u Kaknju, dioničari Tvornice cementa Kakanj usvojili su godišnji izvještaj o poslovanju iz 2015., s izvještajima Nadzornog odbora, Odbora za reviziju i nezavisnog revizora.

U 2016. ta tvornica je prodala 426.000 tona cementa, dok je dobit iznosila 13,7 miliona KM. Skupština je donijela odluku da ukupna dobit iz 2015. bude isplaćena dioničarima putem dividendi u iznosu 1,45 KM po dionici.

Tokom prezentacije rezultata, direktor Tvornice cementa Kakanj Branimir Muidža istakao je da je Tvornica stabilno uprkos veoma teškim i nepovoljnim poslovnim okolnostima i trendovima, te da su prodaja i finansijski rezultati dosta bolji u odnosu na prethodnu godinu.

– Posebno smo ponosni što se naš poslovni model pokazuje stabilnim u teškom ekonomskim uvjetima, što potvrđuju kontinuirani pozitivni rezultati i nova ulaganja. Uprkos svim preprekama koje pred nas postavlja izazovno ekonomsko okruženje, Tvornica cementa Kakanj s povezanim kompanijama uspijeva generisati rast, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Hrvatskoj – rekao je Muidža.

Istaknuto je da će biti nastavljeno s investiranjem, a najveći dio ulaganja opet će biti usmjeren u projekte usko vezane za zaštitu okoliša i širenje poslovanja.

Obzirom da ove godine ističe mandat članovima Nadzornog odbora, dioničari su izabrali novi Nadzorni odbor koji čine: generalni direktor kompanije Duna-Drava Cement Janos Szarkandi, generalni direktor Schwenk grupacije Gerhard Hirth i član Uprave HeidelbergCement grupacije Albert Scheuer.

Tvornica cementa Kakanj privatizirana je 2000., a većinski dioničar Tvornice je HeidelbergCement grupacija. U proteklih 16 godina u Tvornicu i povezane djelatnosti uloženo je više od 200 miliona KM.

Tvornica cementa Kakanj vlasnik je kompanije TBG BH d.o.o za proizvodnju i distribuciju betona, koja ima betonare u Sarajevu, Zenici, Lukavcu i Banja Luci, te kompanije TBG Beton d.o.o. Zagreb sa šest betonara u Republici Hrvatskoj. Ovlašteni uvoznik za Hrvatsku je kompanija Dunav-Drava cement d.o.o. Zagreb, podsjeća se u saopćenju iz Tvornice cementa Kakanj.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top