skip to Main Content

Sl3

 – dodjela priznanja i panel diskusija 22. 9. 2016. –

Privredna štampa d.o.o. i Poslovne novine ove godine organiziraju 29. izbor 100 najvećih kompanija u BiH. Panel diskusija pod nazivom „100 najvećih u BiH na putu ka Evropskoj uniji“ i dodjela priznanja kompanijama koje su u 2015. godini ostvarile najbolje rezultate poslovanja održat će se 22. septembra 2016. u Sarajevu, u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, koja je i suorganizator ovog događaja, a što je najavljeno na konferenciji za novinare održanoj 11. maja 2016. godine, u prostorijama VTKBiH, u Sarajevu. Na konferenciji je svečano potpisan Ugovor o generalnom sponzorstvu sa kompanijom EuroExpress brze pošte. Ugovor su potpisali direktor Privredne štampe d.o.o. Almir Alispahić i generalni direktor EuroExpress-a Marinko Tomić.

Alena Ahmetspahić – Fočo, urednica Poslovnih novina rekla je da je specijalno izdanje Poslovnih novina „100 najvećih u BiH” u pripremi. I ove godine kao i proteklih, na rang-listama naći će se kompanije koje su predale završne račune Finansijsko-informatičkoj agenciji (FIA) i Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF), a podaci će se obraditi u saradnji sa kompanijom LRC d.o.o. iz Sarajeva, za sva pravna lica iz FBiH i RS-a.

Rangiranje je na bazi kategorizacije malih, srednjih i velikih preduzeća, po ukupnom prihodu, netto dobiti i izvozu kao i investicijama.

„Riječ je o vodećem poslovnom skupu u BiH koji je već godinama izuzetno medijski popraćen, a ove godine za one koji neće moći prisustvovati događaju najavljujemo prenos uživo (live streaming),“ rekla je urednica Poslovnih novina.

sl1 

Doc. dr. sc. Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotgovinske komore BiH obraćajući se medijima istakao je:

„Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine već duži niz godina podržava projekat „100 najvećih kompanija u BiH“, jedinstvenu manifestaciju u Bosni i Hercegovini koja promovira uspješno poslovanje bh. preduzeća i pozitivna kretanja u gospodarstvu.

Od prošle godine, Vanjskotrgovinska komora BiH, kao asocijacija bh. privrede, aktivno se uključila u organizaciju i realizaciju ovog projekta. Cijeneći glas privrede, prošlogodišnju manifestaciju smo obogatili panel diskusijom o temi: „100 najvećih u BiH u svjetlu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH Evropskoj zajednici“.

S obzirom na pozitivne reakcije prisutnih, ali i šire javnostii, i ove godine bit će upriličen panel. Ovaj put, okupljeni privrednici i predstavnici vlasti diskutirat će o temi „100 najvećih u Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji“.

Zašto baš ova tema?

Evropska unija definitivno je najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH po obimu razmjene sa 69,5%. Poslovnu 2015. godinu, iako tešku za mnoge gospodarstvenike, obilježili su pozitivni pomaci, posebno na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Nadamo se da će na panelu biti odgovoreno na otvorena pitanja vezana za članstvo Bosne i Hercegovine u Uniji i promjene koje bh. gospodarstvenike očekuju, kako s aspekta prilagođavanja njihovog poslovanja tako i sa aspekta širenja poslovanja i otvaranja novih tržišta.

Vanjskotrgovinska komora BiH će, u skladu sa svojim nadležnostima, biti potpora preduzećima na njihovom putu ka Evropskoj uniji.“

 sl2

 

Specijalni partner na obradi podataka već drugu godinu za redom je LRC d.o.o. a izvršni direktor Emil Kučković ovom prilikom je izjavio:

„Veliko mi je zadovoljstvo što ćemo i ove godine sarađivati na projektu 100 najvećih u privredi BiH i uraditi rangiranje kompanija. Rangiranje kompanija će biti urađeno na bazi kategorizacije malih, srednjih i velikih preduzeća definiranih Zakonom o računovodstvu i reviziji, a za koje su ključni kriteriji bili visina prihoda, prosječna vrijednost imovine i prosječan broj uposlenika. Za kategorizaciju po veličini kompanije će morati zadovoljiti najmanje dva od tri navedena uvjeta. Kao i u prethodnim godinama iz rang-listi ćemo brisati kompanije čija je djelatnost kockarnice i kladionice, te kompanije čiji su računi bili blokirani na dan kreiranja analize.

LRC je u proteklom period predstavio i novi analitički softver koji omogućava detaljan uvid i praćenje bh. privrednog tržišta i koji olakšava strateško planiranje i upravljanje poslovanjem, te donošenje važnih odluka kako u privatnom tako i u javnom sektoru.
Upravo korištenjem ovog LRC-ovog analitičkog softvera ove godine ćemo predstaviti i detaljnu analizu poslovanja deset ključnih industrijskih grana za posljednje tri godine. Analiza će obuhvatiti podatke o ukupnom stanju u industrijskim granama, na bazi podatka iz bilansi stanja i uspjeha, te rang-liste 20 najuspješnijih kompanija u analiziranim djelatnostima.“

Marinko Tomić, generalni direktor EuroExpress brze pošte i generalni sponzor projekta „100 najvećih u BiH“ pozdravio je prisutne predstavnike medija, te rekao:

„Hvala vam na odvojenom vremenu za ovaj događaj čiji se značaj i veličina svake godine kreću uzlaznom putanjom. Velika nam je čast i zadovoljstvo podržati ovogodišnji 29-ti izbor „100 najvećih kompanija u BiH“.

Budući da se prvi put predstavljamo kao generalni sponzor manifestacije dopustite mi da vam u par rečenica istaknem zašto smo se odlučili na ovaj korak.

Doboko vjerujemo da bez međusobne sprege i saradnje privrednika i nosioca vlasti odnosno državnih organa nije moguće napredovati i kreirati okruženje za brži i lakši razvoj domaće ekonomije. Rast koji je kompanija EuroExpress napravila za osam godina postojanja rezultat je predanog rada i istrajavanja na visokom kvalitetu usluge. Kvalitet je ono što povezuje sve trajne vrijednosti, a kvalitet je također i glavno obilježje izbora „100 najvećih kompanija u BiH“.

Pored stalnog rasta koji iz godine u godinu bilježimo, osnovna karakteristika koja nas opisuje jeste da smo mi jedina 100% domaća kompanija koja svoj uspjeh zasniva na domaćem mladom i, velikim dijelom, obrazovanom kadru i snažno podržavamo, kad god je to moguće, princip „kupujmo domaće“ čime dodatno nastojimo pružiti svoj doprinos jačanju domaće privrede.

Podrškom ovoj manifestaciji želimo da prenesemo poruku da, iako živimo u neizvjesnim i izazovnim vremenima, ne trebamo nikada da zaboravimo na domaće privrednike, na kvalitet koji može da se mjeri i svjetskim standardima, a da je ova manifestacija centralni poslovni događaj na kojem se stiču i razmjenjuju korisna iskustva i znanja, dok se onim najboljima uručuju zaslužene nagrade.

Iskoristiću ukazanu mi čast i priliku da istaknem da je EuroExpress brza pošta još od septembra 2014. godine generalni zastupnik FedEx-a za BiH, svima dobro poznatog svjetskog lidera u oblasti transporta. Zašto je ovo važno? Jer smo sa tim partnerstvom proširili usluge prevoza na 220 zemalja širom svijeta, i proširili oblast djelovanja na usluge izvoza-izvoza i špediterske usluge.

Danas nudimo kompletnu uslugu prevoza, uvoza, carinjenja i dostave, a u ovoj godini planirana su i dodatna tehničko-tehnološka unapređenja.

Današnji svijet je nemoguće zamisliti bez prevoza dobara koji se 24 sata 365 dana u godini neprestano odvija manjim ili većim intezitetom. Uz razmjenu infromacija transport se istakao kao neosporna potreba današnjeg čovjeka. Mi smo tu da ispunimo svoju zadaću i budemo najbolji izbor u oblasti transporta, a ko će biti najbolji među najboljim kompanijama u BiH saznaćemo zajedno 30. juna, te vas i u ime kompanije EuroExpress brza pošta pozivam da dođete i budete dio manifestacije koju sa ponosom podržavamo.

Hvala vam za pažnju.“

Mirsad Zaimović, generalni direktor BH Telecoma koji je zlatni sponzor „100 najvećih u BiH“ zbog iznenadnih obaveza nije mogao prisustvovati konferenciji za medije, ali je u pismu podrške istakao:

„Korporativna društvena odgovornost u potpunosti je integrirana u dugoročnu strategiju BH Telecoma. Društveno odgovorno poslovanje čini sastavni dio poslovne prakse naše kompanije i dokazuje se svakodnevno posredstvom različitih aktivnosti kao što su donacije neprofitnim organizacijama, podržavanje sportskih, kulturnih, naučnih, obrazovnih, ekoloških i humanitarnih projekata i manifestacija kroz različite aranžmane za njihovu podršku. Podržavamo projekte za koje ocijenimo da su značajni i korisni za razvoj bh. društva, bilo za BiH u cjelini bilo na lokalnom nivou.

Posebno ulažemo u oblast humanitarnog rada, pokušavajući pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija, najčešće kroz podršku aktivnosti brojnih humanitarnih organizacija, ali i na druge načine.

Jedan od projekata koji tradicionalno podržavamo je i godišnji izbor 100 najvećih kompanija u BiH „Poslovnih novina“, jer smatramo da je taj projekat vrlo motivirajući za sve privrednike, kao i za bh. privredu u cjelini.“

 

 

 

Back To Top