skip to Main Content

43. Sajam Sljive   Plakat 1 650×250

 

Danas 24. avgusta u 12 sati na svečan način u Gradačcu će biti otvoren 43. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije “Sajma šljive”. Privrednu manifestaciju koja svojim sadržajem predstavlja jedinstven jesenski sajam poljoprivrede i prehrambene industrije za Bosnu i Hercegovini će svečano otvoriti premijer Federacije Bosne i Hercegovine gospodin Fadil Novalić. Ceremoniji otvaranja prusvtovat će brojni zvaničnici, predstavnici javnog, političkog i kulturnog života u BiH. Jedan od gostiju je i bivši predsjednik Republike Hrvatske gospodin Stjepan Mesić, koji četvrti puta dolazi na gradačački Sajam šljive.

Na ovogodišnjem Sajmu šljive svoje proizvode i usluge prezentovat će 302 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja okruženja i Evropske unije.

– Na 2.500 kvadratnih metara zatvorenog i oko 3.000 kvadratnih metara otvorenog sajamskog prostora bit će izloženi sajamski eksponati  nekih od najzačajnijih proizvođača i prerađivača poljoprivrednih proizvoda. Značajno je istaći da je ovogodišnji sajam jedan od najbrojnijih po broju izlagača što dovoljno govori o kvalitetu ove sajamske manifestacije ali i želji izlagača da se predstave u Gradačcu, ističe generalni direktor Gradačačkog sjama Hašim Šabanović.

Na najstarijoj specijalizovanoj privrednoj manifestaciji u Bosni i Hercegovini će se predstaviti i tri bosanskohercegovačke firme koje proizvode kotlove na pelet za zagrijavanje stambenih i poslovnih površina s ciljem promocije energetske efikasnosti. Kotlove izrađene od visokokvalitetnih materijala koji predstavljaju ekonomičan, ekološki i efikasan način zagrijavanja izložit će firme Kovan M.I. Gračanica, Lafat Komerc d.o.o. Kalesija i Landgold Gračanica.

Inovacije i razvoj novih tehnologija u oblasti poljoprivrede i industrije predstavit će Udruženje inovatora BiH, a stare zanate i tradiciju ovog kraja članovi Obrtničke komre Tuzlanskog kantona. Nove sortimente će prezentovati Udruženje proizvođači sjemena i sadnog materijala

Na Sajmu šljive će i ove godine biti nekoliko kolektivnih izložbi poput AS Group Tešanj, Privredne komore TK, Gospodarske komore grada Rijeka (Hrvatska), Županija Posavka te poljoprivrednici Bosansko-podrinjskog kantona.

I ove godine će se u Destileriji „Krušik“ u Donjem Skugriću (općina Modriča, RS) održati  Stručno-naučno savjetovanje a u sajmištu niz okruglih stolova te kolektivnih izložbi i prezentacija programa regionalne suradnje u oblasti poljoprivredne proizvodnje i biznisa. Drugog dana Sajma bit će dodjeljene medalje za kvalitet izloženih proizvoda.

Posjetioci će moći vidjeti prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Plave gradačačke noći upotpunit će bogat i zanimljiv kulturno-zabavni program.

Ovogodišnji 43. međunarodni sajm poljoprivrede i prehrambene idustrije – Sajm šljive održat će se od 24. do 28. avgusta u Gradačcu.

Back To Top