skip to Main Content

U Beču će sutra početi trodnevna konferencija o inovacijama u novinarstvu „GEN Summit 2016“. Globalna mreža urednika „Global Editors Network“ (GEN) nakon Barselone ovu konferenciju seli u Beč gdje će se od 15. do 17. juna okupiti oko 600 urednika, novinara i stručnjaka iz oblasti medija. Namjera je razgovarati o trendovima i vezama tehnike i novinarstva teinspirisati učesnike da odbace okove i prihvate novitete.

Inovacije u redakcijskim poslovima, odnos prema platforma i društvenim mrežama, „pričanje priče“, podatkovno novinarstvo i nove tehnologije samo su dio izazova s kojima se sukobljavaju današnje redakcije. O tome će govoriti i preko 100 predavača iz domena medija i komunikacija kao što su BBC News, Die Zeit, , Blendle, The Associated Press, CNN, Twitter, The Wall Street Journal, Reuters Institute, Columbia University, Google itd.

Tako će Reuters Institute na konferenciji predstaviti „Digital News Report 2016“ koji se smatra najvećim aktuelnim izvještajem o konzumiranju vijesti širom svijeta.

U sklopu samita bit će dodijeljena i nagrada za digitalno novinarstvo „Data Journalism Award“, a između 63 finalista moguće je glasati do 16. juna, odnosno dana dodjele 12 nagrada.

Suorganizator je „Forum Journalismus und Medien“ (fjum), a za uključivanje medijskih kuća iz srednje i jugoistočne Evrope zaduženo je preduzeće Bečkog holdinga za međunarodnu komunikaciju Eurocomm PR.

(Izvor: EUROCOMM-PR Sarajevo)

Back To Top