skip to Main Content

 

 

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić susreo se juče, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, sa ambasadoricom Francuske u Bosni i Hercegovini Claire Bodonyi.

Ministar i ambasadorica su razgovarali o saradnji dvije zemlje iz oblasti energetike, te namjenske i automobilske industrije. Također, dogovoreno je organizovanje zajedničkog sastanka privrednika iz Bosne i Hercegovine i Francuske, te je, ovom prilikom, ambasadorica Bodonyi pozvala sve bh. privrednike da prisustvuju predstojećem samitu u Parizu, u julu ove godine, kako bi ostvarili poslovne kontakte i unaprijedili međusobnu saradnju.

Na sastanku je bilo riječi i o izradi državne i entitetskih energetskih strategija, jer je to jedna od obaveza iz Sporazuma o Energetskoj zajednici. Energetske strategije bi omogućile i pristupanje evropskim fondovima kojima Evropska unija stimuliše privredu zemalja koje nisu njene članice.

Bosanskohercegovačke kompanije iz oblasti namjenske i automobilske industrije sigurno mogu naći plodno tlo kada je u pitanju francusko tržište, zajednički je zaključak današnjeg sastanka.

Ministar Džindić i ambasadorica Bodonyi opredijeljeni su za ulaganje dodatnog napora kako bi saradnja dvije zemlje postigla zavidan nivo.

Federalni ministar je zahvalio ambasadorici na podršci Francuske u razvijanju poslovne saradnje između dvije prijateljske zemlje, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Back To Top