skip to Main Content

Međunarodna agencija Standard and Poor’s potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, B sa stabilnim izgedima.

U obrazloženju, analitičari ove agencije navode da očekuju da će Bosna i Hercegovina i dalje dobijati međunarodnu finansijsku podršku, čime će biti podržane vladine finansije i smanjeni pritisci na platni bilans. To se, prije svega, odnosi na novi program s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji bi, kako se očekuje, trebalo da bude zaključen u narednih nekoliko mjeseci. Ovaj program bi omogućio i dodatna finansiranja iz Evropske unije i Svjetske banke.

Stabilni izgledi zasnovani su na očekivanjima da će mogući nastavak međunarodnog kreditiranja, uz uslove za obezbjeđenje kredita, učvrstiti politiku u pogledu reformske agende.

Uporedo s pregovorima s MMF-om, vlasti oba bh. entiteta usvojile su zakone kako bi pokrenule aktivnosti u sklopu reformske agende, usvojene prošle godine, uključujući zakone o radu, reforme u oblasti poreza na dobit i zakone o unapređenju bankarske supervizije. Međutim, i pored mogućeg aranžmana s MMF-om, analitičari ove agencije očekuju rizike u implementaciji. Napredak u strukturalnim reformama je glavni uslov za unapređenje poslovnog okruženja i podsticanje ekonomskog rasta. Kao i proteklih godina, isplate po osnovu novog aranžmana s MMF-om biće ključne u finansiranju deficita tekućeg računa BiH za 2016. godinu.

Analitičari agencije Standard and Poor’s u izvještaju navode kako je Bosna i Hercegovina opredijeljena za očuvanje nezavisnosti Centralne banke Bosne i Hercegovine i valutnog odbora koji zahtijeva adekvatnu pokrivenost monetarne baze deviznim rezervama.

(Poslovne novine)

Back To Top