skip to Main Content

Ambasador Kraljevine Holandije u BiH Nj.E. Jurriaan Kraak posjetio je Agenciju za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) i razgovarao sa direktorom Gordanom Milinićem i njegovim suradnicima o mogućnostima unapređenja ekonomske suradnje između dvije zemlje i privlačenja holandskih investitora u BiH.

Direktor Milinić je istakao da se Kraljevina Holandija nalazi na 8. mjestu zemalja stranih ulagača u BiH sa 235 miliona eura investiranih do sada, da bi ovaj iznos mogao biti veći i da će FIPA zajedno sa ostalim nadležnim institucijama u BiH raditi na unapređenju poslovnog ambijenta sa ciljem privlačenja novih investicija, uključujući i holandske investicije.

Među značajnijim holandskim investitorima u BiH nalaze se Marbo d.o.o., Top-Farm d.o.o., Tropic d.o.o., Euromedic Cancer Treatment Center, itd.
Holandska firma „Napco Beds Factory d.o.o. Petrovo”, izabrana je kao najznačajniji strani investitor za 2013. godinu u kategoriji – „Otvaranje novih radnih mjesta“.

Na sastanku je dogovoreno da FIPA pripremi prezentaciju o bh. poljoprivrednom sektoru koju će potom Ambasada dostaviti Privrednoj komori Holandije radi daljeg proslijeđivanja ciljnim grupama, firmama potencijalnim investitorima.

Direktor Milinić je pozvao ambasadora da uputi potencijalne investitore Agenciji koja je spremna pružiti punu podršku implementaciji investicije počev od registracije preduzeća pa do okončanja projekta.

Back To Top