skip to Main Content

Vjetroelektrane1

 

Vijeće ministara BiH je utvrdilo Prijedlog sporazuma o zajmu i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW), i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora (zajmoprimac), i Republike Srpske, koju predstavlja Ministarstvo finansija, i Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) (agencija za izvršenje projekta) u iznosu od 60.000.000,00 eura – Vjetropark Hrgud, s Osnovama za zaključivanje ovog sporazuma.

lzgradnjom Vjetroelektrane Hrgud Republika Srpska će dobiti prvi objekat  ovog tipa, kojim će se proizvoditi energija iz obnovljivih izvora. Vjetropark  Hrgud bit će građen u opštini Berkovići i treba da ima 16 vjetroturbina ukupno instalisane snage od 48 MW i sa godišnjom proizvodnjom od 126 GWh.

Cjelokupan iznos kredita od 60.000.000,00 eura je alociran na RS, s rokom otplate od 15 godina i grejs periodom od četiri godine.

Predlagač, Ministarstvo finansija i trezora BiH, dostavit će Prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda.

 

Back To Top