skip to Main Content

Parlament Bih 620×330

 

U BiH kao važan prioritet ostaje potreba kreiranja agrarne politike i uvođenje onih instrumenata koji će omogućiti dinamičko restrukturiranje poljoprivrednog sektora, modernizaciiu, a ujedno i  efikasno približavanje EU integracijama putem postepenog usklađivanja s principima Zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije.

Zaključeno je to u prošlogodišnjem izvještaju iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja za BiH koji je prihvaćen na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Radi se o devetom Izvještaju koje je izradilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federaciie BiH i odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Distrikta Brčko.

– U Izvještaju su korišteni podaci iz relevantnih institucija s težnjom da se realno prikaže stvarno stanje u oblasti poljoprivrede u BiH – rekao je delegatima pomoćnik ministra Mato Franjičević.

U pogledu izrečenih primjedbi delegata koje se tiču nedovoljnog dobrog prikaza realnog stanja u smislu deficita i nepostojanja podataka o stanju poljoprivrede u RS-u ističe da je to rezultat činjenice da se resornom ministarstvu iz entitetskih ministarstava nisu na vrijeme dostavljali podaci.

–  Zato određeni podaci nisu odraz stvarnog stanja u poljoprivredi u RS-u – dodao je Franjičević.

Ocijenio je da se treba organizirati tematska rasprava o stanju u poljoprivredi u BiH pri čemu treba imati u vidu ustavne mjerodavnosti.

To je zahtijevao i delegat Mario Karamatić sugerišući da se u državnom parlamentu u narednoj godini održi zasjedanje posvećeno sagledavanju situacije u poljoprivredi u BiH, što je danas prihvatio Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Mišljenja je da poljoprivredni sektor propada navodeći da je u svim granama situacija teška.

Ukupno posmatrano u 2015. godini, bilježi se smanjenje vrijednosti prodaje svih poljoprivrednih proizvoda za 1,92 posto u odnosu na 2014. godinu, a posebno kod žitarica, krompira i povrća.

Istovremeno zabilježeno je povećanje vrijednosti prodaje kod voća za 2,47, peradi za 4,29 posto u odnosu na prošlu godinu.

– Mislim da se vidan napredak osjeti kod resornog Ministarstva u pogledu poduzimanja inicijatva da se problemi u poljoprivredi riješe – kazao je delegat Martin Raguž.

U tom izvještaju je, po njegovim riječima, vidljivo da se kasnilo u smislu poticaja dodajući da su „subvencije u 2015.  bile manje za 18 posto nego prethodne godine“.

Zato će se kako kaže zalagati „da se vidi šta se čini da poticaji za najmanje 20 posto budu veći“.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top