skip to Main Content

Senad Softic D 12082015

 

Bosna i Hercegovina ne bi trebala pretrpjeti značajne direktne negativne posljedice izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, kazao je to u intervjuu za „Dnevni avaz” guverner Centralne banke BiH Senad Softić.

– Uprkos velikim turbulencijama na svjetskom finansijskom tržištu, u ovom trenutku ne očekuju se bilo kakvi neposredni negativni efekti na finansijsku stabilnost BiH, prije svega na stabilnost bankarskog sektora Stabilnost valutnog odbora, kao monetarne strategije CBBiH, nijednog trenutka nije dovedena u pitanje i CBBiH nastavlja s njegovom provedbom. S makroekonomskog stanovišta, BiH bi mogla trpjeti određene negativne efekte po osnovu Brexita u mjeri u kojoj sve turbulencije budu dovele do usporavanja privrednog rasta u eurozoni – rekao je Softić.

S obzirom na to da se Velika Britanija ne može svrstati u kategoriju naših značajnih vanjskotrgovinskih partnera, smatra on, ne očekuju se značajniji direktni negativni utjecaji po osnovu pada privredne aktivnosti u toj zemlji.

Upitan može li se očekivati rast kamata na kredite u eurima, kazao je da su kao rezultat pada kamatnih stopa na međunarodnim finansijskim tržištima i nastojanja da se ostvari veći tržišni udio, banke posljednjih godina postepeno snižavale aktivne kamatne stope.

– Trend pada aktivnih kamatnih stopa iz prethodnih godina bio je nastavljen i u 2015. godini. Izlazak Velike Britanije iz EU mogao bi imati utjecaj na zadržavanje referentnih kamatnih stopa na niskim nivoima i u narednom periodu te se ne očekuje da će i u bankarskom sektoru BiH doći dc rasta kamatnih stopa – rekao je za “Avaz” guverner Centralne banke BiH Senad Softić.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top