skip to Main Content

Zoi

 

Predstavnici Sindikalne podružnice KJP “ZOI 84“ Sarajevo iskazali su  nezadovoljstvo zbog stanja u ovom preduzeću i odnosa direktora prema radnicima.

U obraćanju novinarima ispred Direkcije preduzeća “ZOI 84” koja je smještena u Olimpijskom kompleksu Zetra, sinidikalni povjerenik Rašid Selimović je kazao da radnici više od godinu dana ukazuju na probleme s kojima se svakodnevno susreću u pogledu izvršavanja obaveza preduzeća prema radnicima, te da minimalac od 360 KM koji primaju nije obračunat po zakonu.

Selimović je naveo da je “ZIO 84“ 2014. godine dobio kredit od osam miliona maraka da bi preduzeće izašlo iz krize, te da se provede sanacioni plan i program koji je donesen na Skupštini Kantona, odnosno da se isplate plate, doprinosi i da se višak radnika zbrine po zakonu.

Po njegovim riječima, ispoštovan je samo jedan segment – isplata izostalih plata i toplih obroka, a u tom periodu pojavio se i problem u vezi s programom zbrinjavanja viška uposlenika.

Selimović je ustvrdio da je Zetra gotovo prazna, te da je samo nekoliko komintenata koji koriste veliku dvoranu, dok su aerobik sala, fitnes i plesna dvorane prazne. Nakon sanacije, kako je dodao, magacinski prostori prokišnjavaju.

Navodi da je Sindikalna podružnica KJP ZOI ’84 podnijela krivičnu prijavu protiv direktora Midhata Hubijara, a pokrenuli su i proceduru organizovanja štrajka upozorenja.

– U ovom preduzeću 85 do 90 posto uposlenika to podržava. Apelirali smo na kantonalne vlasti da nam pomognu u rješavanju problema jer mi samo hoćemo da radimo i volimo ovu firmu sigurno više nego direktor Hubijar – kazao je Selimović.

Na drugoj strani, neki radnici smatraju da uslovi u firmi i nisu tako loši kako se predstavljaju.

-Primamo minimalac shodno planu sanacije preduzeća i to traje 14 do 16 mjeseci. Minimalac jeste u tom iznosu,  ali nastojanja su preduzeća, odnosno uprave da se uslovi u firmi poboljšaju. U slučaju da se odredi da minimalac nije obračunat po zakonu vjerujem da će se pristupiti nadoknadi, odnosno obeštećenju u vezi isplate – kazao je novinarima rukovodilac službe za sigurnost u preduzeću Mensur Baručija.

Uprava na čelu s direktorom Midhatom Hubijarom, po njegovim riječima, nastoji da popravi uslove i da radnici imaju redovne plate.

Back To Top