skip to Main Content

Jean Pascal Tricoire

Kompanija Schneider Electric, globalni specijalist za upravljanje energijom i automatizaciju jedna je od ekološki najosvještenijih kompanija u svijetu – uvrštena je na listu 2016 Global 100 Most Sustainable Corporations in the World. Schneider Electric je dvanaesti na globalnoj listi i prvi u svojoj industriji.

Kompanije je već četiri godine zaredom među petnaest prvih na listi koji objavljuje publikacija Corporate Knights – časopis koji promovira tzv. “čisti kapitalizam” i koji svoje zimsko izdanje objavljuje na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Kompanije koje se uvrste u popis Global 100 ekološki najodrživijih kompanija u svijetu ujedno su i prvaci po tome u industrijama u kojima djeluju. Odabiru se s početnog popisa od 4.353 kompanije čija je tržišna vrijednost veća od dvije milijarde američkih dolara, na dan 1. oktobra 2015. godine. Schneider Electric prvi je u svom industrijskom sektoru, a na popisu se nalazi još jedanaest kompanija iz Francuske. Popis The Global 100 izrađuje se na temelju dvanaest brojčanih pokazatelja ekološke održivosti. Jedan od tih pokazatelja je, naprimjer, količina ukupnog prihoda kojeg kompanija ostvaruje po jedinici utrošene energije.

Jean-Pascal Tricoire, predsjednik Uprave i izvršni direktor Schneider Electrica komentirao je ovo postignuće: „S ukupnim rezultatom od 70,5 posto u 2016. godini, što je rast s 68.4 posto u 2015., postigli smo svoj najbolji rezultat na popisu Global 100, do sada. Prvi smo u svom sektoru. Rezultat pokazuje da su nam ekologija i održivi razvoj u samom središtu poslovne strategije. To što smo na globalnom popisu ekološki najodrživijih ove godine za tri mjesta niže nego prethode godine, samo je pokazatelj sve viših standarda koji se od kompanija danas očekuju. Ovo postignuće sjajna je vijest za sve, a nama će biti poticaj za ulaganje još većih napora u ekološku održivost.“

Kompanija Schneider Electric uvrštena je u nekoliko popisa temeljenih na pokazateljima ekološke održivosti. Primjerice, to su CDP A-List & The Climate Disclosure Leadership Index, Dow Jones SustainabilityTM World & Europe Indices i popis World’s Most Ethical Companies©. Sve to pokazuje posvećenost Schneider Electric grupe kompanija ekološkoj održivosti. One svoje napore mjere i prema vlastitom mjerilu – Planet & Society Barometer – internom mjerilu ekološke održivosti kojima se kompanija koristi od 2005. godine. Štaviše, u novembru lani Schneider Electric se obavezao na deset novih kriterija, kao dio zaključaka Pariške konferencije o klimatskim promjenama, COP21, koje će primijeniti na svoje proizvode i rješenja, u svom lancu snabdijevanja te u odjelima za istraživanje i razvoj. Cilj je, tokom slijedećih petnaest godina, Schneider Electric dovesti u status ekološki potpuno neutralne kompanije.

Popis Global 100 jedan je od najboljih i najrelevantnijih takvih popisa u svijetu. Priređuje se prema jednoj od najpouzdanijih metoda rangiranja, a izrađuje ga Branding Institute. Popis se objavljuje u zimskom izdanju časopisa Corporate Knights, publikacije o tzv. “čistom kapitalizmu.”

(Poslovne novine)

Back To Top