skip to Main Content

Tuzla

”Perspektive razvoja poduzetničke infrastrukture na području sjeveroistočne Bosne”, tema je sastanka koji je juče u Tuzli okupio poduzetnike, predstavnike vlasti, predstavnike Obrtničke i Privredne komore Tuzlanskog kantona, te Obrtničke komore FBiH.

Ovaj skup u organizaciji Ministarstva razvoja i poduzetništva i Obrtničke komore TK-a održan je s ciljem unapređenja trenutnog stanja i definisanja smjernica za dalji razvoj poduzetničke infrastrukture na području sjeveroistočne BiH.

Istaknuto je da u oblasti poduzetništva i obrta postoje određeni nedostaci, te da se nastoji da oni budu prevaziđeni kroz izmjene zakonske regulative.

Ministar razvoja i poduzetništva TK-a Osman Puškar naglasio je da je kantonalna vlada opredijeljena da kroz obrtničku infrastrukturu omogući što veći broj radnih mjesta, kao i da se uspješnost u društvu može postići podsticanjem poduzetništva.

Naveo je primjer općine Gračanica u kojoj se, kako tvrdi, osam fabrika susreće s nedostatkom radne snage. On ističe da posla ima, ali da zajedno, nevladin sektor, komore, poduzetnici, trebaju raditi u pravcu da se što prije krene s poslovima.

Na nivou FBiH je pokrenuta inicijativa za izmjene zakonskih odredbi o obrtu, kako bi se određeni nedostaci doradili.

Predsjednik Obrtničke komore FBiH Željko Babić istaknuo je da je u postojećem Zakonu o obrtu “pronađeno” 39 primjedbi, odnosno članova zakona koje obrtnici žele izmijeniti, dodavši da je izvršena javna rasprava o tome u svim kantonima FBiH.

Vršilac dužnosti predsjednika Obrtničke komore TK Nedžad Nuhanović istaknuo je i da je u pripremi izrada kvalitetne baze podataka svih obrtnika po djelatnostima, kako bi se ubuduće lakše mogli rješavati njihovi problemi.

Važno je da tačno znamo koliko imamo frizera, da tačno znamo u koje djelatnosti Obrtička komora mora usmjeriti svoje aktivnosti, da poboljša rad svih obrtnika, kazao je Nuhanović.

Tuzlanski kanton ima najviše obrtnika u FBiH, više od 11 hiljada, a najviše njih je u oblasti trgovine i drvoprerađivačkom sektoru.

Back To Top