skip to Main Content

FIPA LOGO

Prema objavljenim podacima Centralne Banke BiH, iznos stranih investicija u BiH u 2016. godini dosegao je iznos od 536,36 miliona KM.

S obzirom da su podaci, objavljeni polovinom 2016., pokazivali značajan pad stranih ulaganja, revidirani podaci na kraju godine ipak su pokazali rast u odnosu na objavljene podatke polovinom 2016, što potvrđuje i prognoze FIPA-e o poboljšanju priliva stranih ulaganja do kraja 2016.

Navedeni iznos nije zadovoljavajući, međutim, s obzirom na političke turbulencije kojima smo bili svjedoci prošle godine, nismo mogli ni očekivati bolje rezultate.

Imajući u vidu iskustva FIPA-e u radu sa potencijalnim stranim ulagačima tokom 2016, bilo je očekivano da određeni investitori stopiraju ulaganja ili ih odgode za naredni period usljed nestabilne političke situacije u zemlji.

Treba imati na umu činjenicu da politička nestabilnost tjera i plaši investitore, i da investitori svoj novac ne ulažu u politički turbulentna područja. Stoga se ne treba čuditi što bilježimo pad priliva stranih ulaganja, imajući dodatno na umu i komplicirani poslovni ambijent koji ne ide na ruku kako domaćim tako i stranim ulagačima.

FIPA je u oviru svojih mogućnosti pokušavala zadržati investitore, objašnjavajući da se radi o političkim turbulencijama prolaznog karaktera koje ne mogu ugroziti ulaganja.

Još jedanput napominjemo da unapređenje stranih investicija u zemlji zahtijeva koordiniran i sistematski pristup, kao i aktivnosti svih relevantnih institucija u Bosni i Hercegovini na unapređenju poslovnog ambijenta i političke stabilnosti.

Back To Top