skip to Main Content

Dsc 0344

 

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić održao je juče sastanak sa predsjednikom i članom UO Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo Safudinom Čengićem i  Miralemom Šabovićem.

Povod sastanka je bio konačna razmjena mišljenja i stavova vezanih za Zakon o državnoj službi u Kantonu Sarajevo.

Ministar Nenadić  je obavijestio predstavnike poslodavaca da će se ovaj važni Zakon razmatrati u formi prijedloga na narednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zakazanoj za  27. juli ove godine.

Ukazao je na vrlo transparentne konsultacije i javnu raspravu koju je Ministarstvo vodilo prethodnih mjeseci po ovom pitanju sa više od 60 domaćih i međunarodnih institucija i organizacija, iz vladinog i nevladinog sektora. Naglasio je  da su sve zaprimljene sugestije detaljno razmotrene nakon čega je utvrđen konačan tekst prijedloga zakona koji će se uputiti u daljnju proceduru.

Predstavnici Udruženja poslodavaca su tom prilkom ukazali na određena neslaganja sa tekstom Zakona. Smatraju da su državni službenici prezaštićeni, da su njihova ovim Zakonom zagarantirana prava preširoko postavljena i da su u veoma povlaštenom položaju u odnosu na realni sektor. Istaknuto je da će poslodavci predložiti određene izmjene amandmanski, putem zastupnika u Kantonu Sarajevo. U osnovi se slažu sa drugim ponuđenim rješenjima iz zakona.

Predstavnici Udruženja poslodavaca su pohvalili otvorenu i blisku komunikaciju sa Ministarstvom pravde i uprave KS u analizi i rješavanju važnih pitanja a koja će, po riječima ministra Nenadića, biti i nastavljena.

Back To Top