skip to Main Content

 

Povodom održavanja 8. Kongresa Svjetskog Saveza dijaspore Bosne i Hercegovine u Sarajevu, direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić i rukovodstvo FIPA razgovarali su sa delegacijom Saveza, na čelu sa predsjednikom Hasanom Šehovićem, o unapređenju suradnje i zajedničkim aktivnostima na privlačenju stranih investicija koja, kao i uslugama i pomoći koje će FIPA pružiti zainteresiranim za ulaganje.

Imajući u vidu da je zajednički cilj FIPA-e i dijaspore poboljšanje ekonomske situacije u zemlji kroz pokretanje novih investicija i otvaranje novih radnih mjesta, a time i poboljšanje životnog standarda bh. građana, FIPA će i dalje biti na raspolaganju svim investitorima iz dijaspore na način da im olakša pokretanje djelatnosti u BiH i pratit će ih kroz sve faze investiranja.

Direktor Milinić se osvrnuo na značaj bh. dijaspore, s obzirom na njihov značajan broj u inostranstvu, na njihovo stečeno znanje i vještine, poslovne kontakte koje su ostvarili u inostranstvu kroz njihovo djelovanje i rad, kontakte sa institucijama zemalja u kojima djeluje, te kapital i poslovne rezultate po kojima je veliki broj postao prepoznatljiv u inostranoj poslovnoj zajednici. Pozvao je predstavnike dijaspore da informiraju svoje poslovne partnere i prijatelje o mogućnostima za ulaganje i FIPA-i koja će im biti na usluzi.

Predstavnici dijaspore su se između ostalog osvrnuli na slabosti ekonomske diplomatije BiH koje su prepreka u nastojanjima za privlačenje većeg broja stranih investitora u BiH. Također su iznijeli nekoliko slučajeva gdje su strani investitori iz zemalja u kojima oni žive željeli pokrenuti djelatnost u BiH, ali zbog komplicirane administracije su odustali od investiranja. SSSBiH je  prethodnih godina pokrenuo inicijativu za otvaranje biznis klubova koji okupljaju privrednike iz bh. dijaspore kako bi se zajednički razmatrale mogućnosti za ulaganje u BiH.

Svjetski savez dijaspore je pružio punu podršku radu FIPA  i  nastojanju da se  kroz strane investicije otvaraju nova radna mjesta i popravlja loša ekonomska situacija u zemlji. Dijaspora će pored pronalaženja  investitora u svojim redovima pokušati angažirati i strance, svoje prijatelje i partnere, a  pored  sastanaka dijaspore i  biznis foruma razmatra se i mogućnost organiziranja  velike zajedničke investicijske konferencije FIPA-e i SSDBiH.

 

Back To Top