skip to Main Content

DSCN7832

 

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, jučer se susreo sa Nj.E. ambasadorom Republike Austrije u BiH Martinom Pammerom. Tokom sastanka, koji je održan u prostorijama Gradske uprave, razgovaralo se o projektima privredne saradnje i ekonomskom razvoju, te mogućnostima unapređenja kulturne saradnje.

Ambasador Republike Austrije u BiH Martin Pammer, podjestio je da Austrija snažno podupire ekonomski i kulturni razvoj BiH, te da će dosadašnju dobru praksu nastaviti i u budućnosti.

”Danas smo govorili o pozitivnim primjerima saradnje, Austrije i Tuzle, koja se manifestuje na različitim projektima, kako ekonomskim tako i kulturnim. Večeras, u okviru programa Festivala savremene umjetnosti Artz, će biti predstavljena izložba ”Srebrenica danas”, podržana od ERSTE fondacije. Tuzla je jedan od odličnih primjera multietničnosti u BiH. Može se reći da je Tuzla, na osnovu istorijskih činjenica, primjer početka savremene BiH” – izjavio je nakon sastanka ambasador Republike Austrije u BiH Martin Pammer.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, zahvalio se na podršci i pomoći, koju Vlada Republike Austrije pruža BiH i Tuzli, kroz socijalne, ekonomske, privredne i kulturne projekte, te projekte od posebne vrijednosti, poput obrazovanja mladih.

”Austrija nas je zadužila još početkom 90ih godina, svojim političkim stavom prema BiH, kada nam je bilo najteže i najpotrebnije. U Austriji naši studenti studiraju gotovo po istoj cijeni, po kojoj studiraju u BiH. Austrija je jedan od većih investitora u BiH, a tu su i kulturni projekti, jer jake su naše kulturne veze sa Republikom Austrijom. Postoje socijalni, humani, ekonomski i privredni projekti. Ovo danas je projekat kulturne saradnje sa Austrijom, a od humanih projekata tu su projekti sa organizacijom Hilfswerk, kuća Koraci nade, Centar za autizam, kao i gradnja socijalnih stanova. Sve je to podrška Republike Austrije, BiH i Tuzli. Zamislite koliko je to human projekat praviti kuću za djecu sa posebnim potrebama, ne može biti humaniji. Zatim jedna moćna firma kakva je YTONG, zatim firma za proizvodnju elektromotora, za vjetroelektrane, tramvaje, vozove, i tako dalje. Sve se to izvozi u Austriju i zemlje EU. Zato je veoma važno da imamo takve prijatelje kao što je Republika Austrija, i mene posjeta predstavnika austrijske Vlade i učešće u našem festivalu veoma raduje” – izjavio je nakon sastanka gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Nakon sastanka, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i ambasador Republike Austrije u BiH Martin Pammer, posjetili su kompleks Panonskih jezera i istorijsku jezgru grada, a u večernjim satima i treći festival savremene umjetnosti ”arTz”, u Međunarodnoj galeriji portreta. Festival je otvorenim proglasio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, koji je prilikom svog obraćanja prisutnima kazao da ovaj grad ima želju da i dalje ostane grad tolerancije, ljubavi, kulture i znanja.

Back To Top