skip to Main Content

SONY DSC

 

Na inicijativu ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismira Juske juče je u Sarajevu održan sastanak sa ambasadorom  Mađarske u BiH Józsefom Négyesijem.

Tokom susreta ministar Jusko i mađarski ambasador Négyesi razgovarali su o ponovnom uspostavljanju zračne linije između Budimpešte i Sarajeva, što bi dovelo do značajne saradnje u području turizma, a time i bolje privredne saradnje dvaju zemalja.

Kako je objasnio mađarski ambasador Négyesi, Mađarska je već raspisala tender za uspostavljanje ove linije na koji se prijavilo pet avio kompanija, za šta se sad čeka konačan odabir.

Prema riječima ministra Juske nedostatak ove zračne linije je veliki hendikep za razvoj turizma u BiH i Sarajevu.

Tokom sastanka razgovarano je i o uspostavljanju željezničke infrastrukture između ove dvije zemlje. S obzirom da se bez Republike Hrvatske ne može uspostaviti ova konekcija, u narednom periodu bit će iniciran trilateralni sastanak resornih ministara Republike Hrvatske, Mađarske i BiH.

Na koncu, obje strane izrazile su želju za unaprijeđenje saradnje na svim poljima prometne infrastrukture između dvije zemlje što bi dovelo i veće trgovinske razmjene.

Back To Top