skip to Main Content

 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da se narednih dana očekuje posjeta delegacije ruskog nadležnog tijela, odnosno inspekcije s ciljem prevazilaženja problema koji su doveli do privremene zabrane izvoza voća i povrća u Rusiju.

Ministar Šarović razgovarao je danas sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim o  privremenoj zabrani izvoza hrane neživotinjskog  porjekla, odnosno voća i povrća u Rusku Federaciju, koja je uvedena 4. augusta od  ruskog nadležnog tijela za veterinarstvo i fitosanitaru zaštitu.

Šarović je nakon susreta kazao da su tokom prošle sedmice imali niz aktivnosti u nadležnim službama, odnosno  u Upravi za zaštitu zdravlja bilja, kao i okviru Ministarstva uz punu podršku Ambasade Rusije.  Također  su, kako je dodao,  ostvarili komunikaciju i sa ruskim nadležnim tijelom i zatražili da njihova inspekcija dođe u posjetu BiH tokom augusta, kao i da se suspenduje njihova odluka o privremenoj zabrani.

– O tome smo danas razgovarali i sa ambasadorom i naša očekivanja su da bi narednih dana mogli obezbjediti  dolazak ruske inspekcije i nadamo da se da će ruska strana razumijeti poziciju BiH i ovu zabranu staviti van snage.  Nadam se da će naši napori uroditi plodom i u tom smislu postoji opredjeljenje Ambasade Ruske Federacije da ćemo zajednički raditi na prevazilaženju ove situacije – dodao je Šarović.

Ambasador Ruske Federacije Petar Ivancov je potvrdio da su zainteresirani da se ovaj  problem što brže riješi, dodajući da je ista delegacija bila u posjeti u Makedoniji i Srbiji i da su sva pitanja bila brzo rješena.

–  Nadamo se da će delegacija naše fitosanitarne službe u što skorijem roku biti u posjeti BiH i siguran sam da će izvoz poljoprivrednih proizvoda biti normalizovan za šta postoji zainteresiranost u BiH i Ruskoj Federaciji – naveo je Ivancov.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top