skip to Main Content

Dsc 0306 0

 

Direktor Kantonalnog javnog preduzeća „ZOI’84“ Midhat Hubijar i predstavnik Konzorcija izvođača radova iz poljske firme „Supersnow Spolka Akcyjna“ Rafael Topolski potpisali su juče Ugovor o projektovanju i izgradnji vertikalnog transporta i sistema za vještačko osnježivanje na olimpijskoj planini Bjelašnica. Uz ovu poljsku firmu, u Konzorciju izvođača radova su i švicarska kompanija „Bartholet Mashinenbau AG“ i sarajevsko preduzeće MGBH d.o.o.

Kako je naglasio direktor Hubijar, realizacijom ovog ugovora bit će projektovani, a zatim i izgrađeni nova žičara i sistem za vještačko osnježivanje kompletne trase.

„Planirano je da se od Babinog Dola do međustanice izgradi šestosjedna žičara, a od međustanice do vrha Bjelašnice četverosjedna žičara. Sistem osnježivanja bit će izgrađen na kompletnoj trasi 1 do okretne stanice šestosjeda i trase 3, poznatije kao Donja Kolijevka, sa spojnim putem prema trasi 1 do okretne stanice šestosjeda“, objasnio je direktor Hubijar. Zahvalio se Vladi Kantona Sarajevo na podršci koju je pružila KJU „ZOI ’84“ u realizaciji ovog važnog projekta. Potcrtao je da će instalacijom ove nove opreme na skijalištu naš olimpijske planine steći naoptimalniji uslovi za pružanje najkvalitetnije usluge u ovoj vrsti poslovanja.

Prema riječima direktora Hubijara, pri kraju je izrada izvedbenog projekta i rok za njegovo dostavljanje je kraj ovog ili početak sljedećeg mjeseca za kada je najavljen i početak izvođenja radova na ovoj planini, a čeka se i izdavanje urbanističke saglasnosti nadležne Općine Trnovo.

„Dinamika i završetak radova će svakako ovisiti od vremenskih uslova, a planiran je završetak radova u sljedećoj 2017. godini“, najavio je Hubijar.

Uime Konzorcija izvođača radova Rafael Topolsky je izrazio zadovoljstvo da su učesnici rekonstrukcije našeg skijališta na Bjalašnici, kako je istakao, vrlo poznatog i popularnog s obzirom na Olimpijadu iz 1984. godine.

S obzirom da se radi o izuzetno značajnom projektu za Kanton Sarajevo, a koji i finansira ovaj projekt, prisutnim novinarima se obratio premijer KS Elmedin Konaković koji je, ovom prilikom, istakao:

„Rekonstrukcija vertikalnog transporta na Bjelašnici je za nas jedan od kapitalnih, a možda i najznačajnih projekata, turističkog i ekonomskog karaktera. Dakle, Bjelašnica je skijalište koje je od Olimpijade ’84. godine do danas u istom stanju, na kojoj nije bilo novih tehnologija, a ni novih investicija, zbog čega danas za ovo jedno od najpotentnijih skijališta možemo reći da nije baš na nivou potencijala kojem mi kao Vlada i rukovodstvo ‘ZOI’-a u ovom trenutku svjedočimo. Osigurali smo iznos od 16 miliona KM kolika je procjena da je neophodno za ovu fazu rekonstrukcije“.

Dodao je kako se sa zadovoljstvom kreće u realizaciju ovog projekta, jer se radi o ideji koja je prezentirana na početku rada ove Vlade. Uputio je i posebnu zahvalnost lokalnoj zajednici – načelniku Općine Trnovo Ibri Berilu i njegovim saradnicima, zbog njihove maksimalne kooperativnosti i saradnje.

„Jedina dilema koju imamo je da li ćemo poremetiti skijašku sezonu. One najbitnije činjenice su urađene, osiguran je novac, izabran je izvođač i jasan je cilj. Dakle, intenzivno razmišljamo kako da predstojeću skijašku sezonu ne narušimo, ako sklonimo sad ovaj postojeći trosjed i krenemo u rekonstrukciju, a ne stignemo do snijega. Sve će ovisiti o vremenskim prilikama, zbog čega intenzivno pratimo meteorološke procjene kada će u BiH ove godine biti snijega i nećemo dozvoliti da naši skijaši izgube jednu cijelu skijašku sezonu. Sigurno krećemo sa izgradnjom sistema zasnježavanja i postavljanjem četvorosjeda, dok ćemo za šestosjed, taj najkapitalniji i najbitniji dio cijele ove priče, posebno procjenjivati trenutak radova. U suštini samo su vremenski uslovi faktor koji će diktirati brzinu izvođenja radova na terenu“, naveo je premijer Konaković.

Ministar Šabić je, ovom prilikom, istakao da je turizam najbrže rastuća grana privrede u Kantonu Sarajevo koja bi trebala doprinijeti unapređenju ponude posebno u zimskoj sezoni i vraćanju starog sjaja Sarajevu, kako bi postalo konkurentno skijalištima u okruženju.

„Smatramo da će realizacijom ovog projekta biti pokrenut jedan investicioni lanac na olimpijskim planinama, jer se pripremamo za organizaciju EYOF-a 2019. godine“, rekao je ministar Šabić.

Bez obzira na stav suorganizatora EYOF-a iz Republike Srpske, premijer Konaković je danas najavio da je Vlada KS spremna finansirati i drugi dio sredstava potrebnih za organizaciju ove značajne međunarodne manifestacije.

Potpisivanju ugovora su prisustvovali i predsjedateljica Skupštine KS Ana Babić, kantonalni ministri rada socijalne politike raseljenih lica i izbjeglica Amela Dautbegović, finansija Jasmin Halebić i kulture i sporta Mirvad Kurić.

Back To Top