skip to Main Content

 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović očekuje da će Inspekcijski tim Direkcije za zdravlje, hranu, revizije i analize (FMO) Evropske komisije nakon desetodnevne posjete BiH relativno brzo objaviti stav o napretku BiH kada je u pitanju izvoz mlijeka i dostizanje standarda EK-a u toj oblasti.

Predstavnici FMO-a započeli su danas posjetu BiH da bi  izvršili provjeru realizacije Akcionog plana kojim je BiH  trebala ispuniti određene obaveze da bi nesmetano nastavila izvoziti mlijeko u zemlje Evropske unije.

Šarović je mišljenja da je BiH napravila napredak u ovoj oblasti, iako je naglasio da postoji “slaba tačka” u tom lancu koja se tiče zakona o hrani, veterinarstvu i poljoprivredi, no ti zakoni su, nakon višemjesečnog rada različitih radnih grupa, poslani u proceduru o čemu će Šarović obavijestiti FMO inspektore.

– Najveći dio pitanja smo usaglasili, a sada ćemo vidjeti koliko su svi spremni podržati ovaj proces. Ministre sam obavijestio da je naša odgovornost za hiljade porodica i hiljade radnih mjesta i da se ne trebamo igrati te da preuzete obaveze trebamo izvršiti – pojasnio je Šarović.

Ovo zakonodavstvo poslužit će BiH da bi se otklonile prepreke kada je u pitanju ispunjavanje uvjeta za izvoz mesa peradi i neke druge obaveze, dodajući da BiH mora usvajati evropske standarde ukoliko želi podići svoju ekonomiju u prvom redu privredni sektor.

Osvrnuo se i na pitanja koja treba riješiti bh. pregovarački tim s Evropskom komisijom, kazavši da članovi tog tima trebaju pregovarati  o još mnogim stvarima na brojnim sesijama dok se ne postigne saglasnost, ali do tada, Šarović je bh. vlastima preporučio da ne čekaju samo šta će Pregovarački tim uraditi nego da pomognu poljoprivrednom sektoru u BiH da bude konkurentan.

– Jednog dana ćemo u potpunosti liberalizirati sve tarifne linije, jer suština postojanja Evropske komisije je liberalizacija i slobodno tržište u potpunosti. Ako bi nas sutra pozvali u EU morali bismo to i uraditi. Dok se pregovara, a pregovaramo već tri godine, smanjeni su podsticaji za poljoprivredu u entitetima – istaknuo je ministar.

Šarović je još kazao da tri mljekare u BiH (Mlijekoprodukt iz Dubice, Meggle i Mljekara Livno, za Milkos nije imao pouzdane podatke), uveliko izvoze u zemlje EU, a uskoro bi trebali biti dostupni i ohrabrujući rezultati u vezi s izvozom.

Kada je u pitanju ministarstvo poljoprivrede na državnom nivou, Šarović kaže da je za to potrebna saglasnost unutar BiH, koje sada nema, no  smatra da to i nije prioritetno pitanje jer već postoje brojne institucije koje bi mogle unaprijediti ovaj sektor.

 

 

Izvor: FENA

Back To Top